enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3143
EURO
35,1060
ALTIN
2.290,78
BIST
9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Apartlar Yurt Statüsüne Girdi, Denizli’de Hazırlıklar Ne Aşamada?

Apartlar Yurt Statüsüne Girdi, Denizli’de Hazırlıklar Ne Aşamada?
12.09.2017
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir Denizli ziyareti esnasında dikkat çektiği günlük apart kiralama konusu Türkiye gündemine oturmuştu. O günlerde apartlarda kalan kişilerin günlük olarak polise bildirimi zorunlu tutulmuştu. Bakanlar Kurulunda kabul edilen  “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği” de Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme öğrencilere verilen barınma hizmetinin kalitesinde ciddi değişiklikler içeriyor.

“Velilerin İlk Soruları MEB Ruhsatınız Var mı? olmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya dikkat çekmesi ile harekete geçen hükümet, geçen yıl aralık ayında yapılan yasal değişiklikle özel öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisinin belediyelerden alınarak tamamen Milli Eğitim Bakanlığına verdi.  Bu düzenleme ile apartlar üzerindeki denetimler arttırıldı.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Denizlidedahaber.com aracılığı ile çağrıda bulundu. Milli Eğitim;” Veliler bir aparta gittiklerinde ilk soruları MEB ruhsatınız var mı?” olsun.

Ruhsatı olmayan, Kaçak sayılacak

Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle ile 6 öğrenciden fazla öğrenci barındıran tüm apartlar Milli Eğiim Bakanlığı’nın denetimine bağlandı. Yani Bakanlığın izni ve ruhsatı olmadan apartlar kaçak konuma düşecekler. Ruhsat alınabilmesi için son tarih ise 30 Eylül.

Denizli’de ruhsatla açılmış 1 apart var

Denizli İl Milli Eğitim’den alınan bilgilere göre apartlara getirilen ruhsat zorunluluğu sonrası Denizli’de 4 apartın ruhsat işlemleri için başvuru yaptığı öğrenildi. 4 aparttan 1 tanesi ruhsat alarak açılırken, 3 tanesinin başvuru süreci devam etmekte.

Denetimler nasıl yapılacak?

Ruhsat için son tarih olarak verilen 30 Eylül’den sonra apartlarda denetimler başlayacak. Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre;30 Eylül’den sonra oluşturulan bir denetim komisyonu ile apartlar denetime tabi tutulacak. Ruhsatı olmayan apartlarda cezai işlem uygulanacak.

Emniyet Müdürü Demir Uyarmıştı

Denizli Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü’nün son zamanlarda Denizli’de yaptığı sıkı ve farklı çalışmalar dikkat çekiyordu. Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, otelciler derneği ve apart sahipleri ile bir toplantı gerçekleştirerek ilgili mevzuatlar gereği neler yapılması gerektiğini ayrıntıları ile anlattı. Toplantıya katılan yüze yakın apart sahibinin de bir derneğe bağlı olmadığı görüldü. Mevlüt Demir; ” Farklı sektör grupları ile sokağı huzuru konuşuyoruz. İnteraktif iletişimi birlikte yapacağız. Daha önceki toplantılarımızı beş çayı adı altında mahallede, teyzelerimiz ile abilerimiz ile başladık. Daha sonra taksicilerimiz ile bir araya geldik. Petrol istasyonları çalışanları ve işletmecileri ile bir araya geldik. Muhtarlarımız ile devamlı bir araya geliyoruz. Bu gün de oteller, apartlarımızın yöneticileri, sahipleri ile güvenli, huzurlu, sokağın huzurunu tartışıp dertleşeceğiz. Hukuki boyutunu, icratını, tatbikini konuşacağız, sohbet, hasbihal ortamı olacak. Güzel bir etkileşim olur. Sonunda güzel bir sonuç çıkar. Denizli’nin huzurunun, güvenliğinin daha kaliteli olması için kaliteli yaşamı kurgulayan bir anlayışla bu işi sürdürüyoruz” demişti.

Peki yeni yönetmelik apartlarda neleri değiştiriyor?

Millî Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, öğrencilere yönelik barınma hizmeti verecek kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği açısından ilgili kurum ve kuruluşlarca kontrol edilecek. Yönetmelikte 2 öğrencinin bir odada kalmasının sakıncalı bulunduğundan 3 kişilik odaların banyo ve tuvalet sahaları hariç 24 metrekare olması gerekiyor. Aksi halde o oda bir kişiye hitap eden bir yer olabilir. Mevcut yerlerin bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor. Yeni yönetmeliğe göre, öğrencilerin konakladığı yerlerin, alkol satışının yapıldığı iş yerlerine, kahvehanelere, eğlence merkezlerine kapıdan kapıya 100 metreden fazla mesafe bulunması şartı var. Bu kriterlere uygun olmayan işletmeler ruhsat alamayacaklar.

Kurumların adı yalnızca Türkçe olacak

Kurumlara ülke, millet, kıta, yabancı kurum ve kuruluş adları içeren, kurumun amacına veya düzeyine uygun olmayan ve Türkçe haricinde başka bir dilde kurum adı verilemeyecek.

Barınma faaliyetine lisans mezunu olma şartı

Yönetmelikle öğrenci barınma hizmeti vermek isteyen kişilerde aranacak nitelikler de düzenlendi. Buna göre lisans mezunu olmayan kişiler, barınma faaliyetinde bulunamayacak, bu kurumlarda müdür veya müdür yardımcısı olamayacak. Kurum müdürü olmak için ayrıca mevzuat bilgisi, kurum yönetimi, işletme, kurumun fiziki ve hizmet standartlarının iyileştirilmesi ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi konularında Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek eğitimlerden geçerek başarılı olma ve öğrenci barınma hizmetleri yönetici sertifikası alma şartı da getirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.