enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
31°C
Denizli
31°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
33°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Büyükşehir’den Trafik Sorununa Çözüm Geldi

Büyükşehir’den Trafik Sorununa Çözüm Geldi
A+
A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir Projesi kapsamında hayata geçirdiği Trafik Yönetim Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirildi. Bugün Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda proje basın mensuplarına tanıtıldı. Toplantıda konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan;”Bugün bu sistemle Denizli’yi avucumuzun içi gibi her kavşağı görebilir, durumlarını tahlil edebilir durumdayız.”dedi.

Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıyaDenizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Niyazi Türlü, BÜyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Başkan Zolan yeni trafik sistemi hakkında bilgiler verdi. Buna göre;Trafik Yönetim Merkezi  Denizli’deki 95 kavşakta, Denizli’deki yüzde 30’luk veri akışını tek merkezde toplayabiliyor. Proje tamamen milli bir proje, yazılımı Denizli Teknokent’indeki şirkette Denizli’ye özgü yapılmış bir proje ve Tükiye’de bir ilk. 4 milyon TL’ye mal olan proje 30 gün boyunca kayıtlarını saklı tutuyor.

”Arıtk Denizli Avucumuzun İçi Gibi”

Başkan Zolan toplantıya bu sistem için verilen emeğe dikkat çekerek başladı. Zolan;”Bugün burada ilk defa buluşuyoruz. Bulunduğumuz binamızda daire başkanlıklarımız var ve bir çok güzel işe imza atıyorlar. Şuanda bulunduğumuz Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Yönetim Sistemi’nin olduğu yer. Uzun uğraşlar sonucunda veriler, görüntüler istatistikler ortaya çıkan ve bugün Denizli’yi avucumuzun içi gibi her kavşağı görebilir, durumlarını tahlil edebilir durumdayız. Bu duruma gelemeden önce Denizli kavşaklarında sabitlenmiş kavşak süreleri vardı. Bu sistemin altında çok büyük emek ve gayret var.”dedi.

”Tamamen Milli”

Başkan Zolan bu sistemin Denizli’de üretilmiş olmasından duyduğu memnuiyeti dile getirerek;”Bu sistemi kurmamızın sebebi Denizli’de yaşanan trafik anlamındaki olumsuzluklar, örnek vermek gerekirse kavşaklarda sabahları ve akşamları ışık sürelerini sabitliyorduk ve bu şekilde sistem ilerliyordu. Trafik yoğunluğu hangi yöne nasıl artmış bilemiyorduk ve sinyal sürelerini ayarlayamıyorduk. Oradaki kaza veya olumsuzluk gerçekleşmesi durumda geç müdahale ediliyordu. Bu bizim için bir sıkıntı, zaman kaybıydı ve vatandaşlarımıza zaman anlamında kayıp yaşatıyordu. Eski sistem ‘yeşil dalga’ sisteminni uygulanmasında sağlamıyordu. Denizli’nin trafiğini vatandaşların şikayeti ve saha araştırması ile görebiliyorduk. Biz Büyükşehir Beldiyesi olarak buna mahkum olamazdık. Bu noktada güzel bir çalışma başlatık ve bu çalışmanın temelinde Denizli vardır. Bu projenin beni en çok sevindiren yönü milli bir proje olmasıdır. Yazılımı Denizli Teknokent’indeki şirkette Denizli’ye özgü yapılmış bir projedir.Türkiye’de bir ilk olan bu proje radyo sinyalleri üzerinden çalışan bir proje.”dedi.

”30 Gün Kayıtlar Saklı”

Başkan Zolan kayıtların gerekliliğinden dolayı 30 gün saklanacağını belirtti;”Özetlemek gerekirse artık bu sistemle Denizli’deki 95 kavşakta ne oluyor, trafik nereye doğru akıyor görebilir durumdayız. Yapılan yapay zeka denilen sistem Denizli’deki yüzde 30’luk veri akışını buraya aktarabiliyoruz. Bu alanlarda kuyruklanma var mı, hangi gün, hangi saat ne tarafa araçlar gidiyor verilerini hafızasına alarak saatlik anlık kendisi otomatik olarak belirliyor. Yoğunluğa göre bir politika belirliyor ve zaman kaybını azaltıyor. Burada yapılan kayıtlar 30 gün boyunca saklanıyor ve gerektiğinde başka kurumlarla da paylaşabiliyoruz.”dedi.

4 Milyon Lira

Başkan Zolan sistemin Denizli’de üretilmesinin ekonomik faydasına değindi. Zolan;”Bu sistemle birlikte daha önce iki aksta işletilemeyen bir yeşil dalga varken, şuanda 21 aksta 53 kavşakta yeşil dalgayı uygulayabilir durumdayız. Bu şu demek bir kavşaktan geçtikten sonra belli bir hızla giderseniz, kırmızı ışıkta durmadan gidebileceksiniz. Buradaki arkadaşlarımızın çalışmaları ve sistemimizle buradan bu işleri halledebiliyoruz.Daha önceki sistemde Denizli trafiği ile ilgili hiç bir veri yokken, şimdi bütün veriler elimizin altında. Denizli’ye bu çalışma tamamen yerli olduğu için 4 milyon liraya mal oldu. Baktığınızda çok küçük bir rakam, bunu dışarıdan alsak en az 30-40 milyon liraya mal olurdu”dedi.

Artık Otobüslerde Beklemek Yok

Başkan Zolan son olarak Denizli’de toplu taşıma kullanan vatandaşlarada bir müjde verdi. Zolan;”Şuanda 20 numaralı belediye otobüsümüzde denediğimiz bir sistem var. Belediye otobüslerimizin ışıklarda bekleyerek vatandaşlarımızın zaman kaybetmesini önlemek için bir çalışma yaptık. Belediye otobüslerimizin bulunduğu kırmızı ışıklar en fazla 10 saniye beklemesini sağlayacak bir düzenleme yaptık.Artık toplu taşıma araçlarında bulunan vatandaşlarımıza öncelik tanıyarak, onların yollarda zaman kaybetmesini önleyeceğiz”dedi.

“Bu sistemi akıllı telefonlara uyarlayacağız”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Kavşaklar noktasında ve trafik yönetim sistemi noktasında planlamalar yaptık. Tabi esas hedefimiz kısa zamanda artık akıllı telefonlarımızda yol durumunu canlı ve anlık olarak görülmesini sağlamak ve ona göre yönlendirme yapmak. Cep telefonlarından Denizli’de anlık görüntü görür olacağız. Trafikte tercihlerimizi yapacağız. Şoförlerimizin otoparkların doluluğunu cep telefonlarından görebilmesini sağlayacağız. Sonuç itibari ile biz düğmeye bastık artık Denizli’de ulaşımla ilgili son teknolojiyi ortaya koyduk ve şu anda uygulanabilir hale getirdik. Bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Daha çok hedeflerimiz var. Artık tekerlek döndü. Denizli akıllı şehir ve bunun ödülünü de aldı. Bundan sonra da bu iş katlanarak devam edecek. Biz bu işin temelini attık. Artık bundan sonrası hayallere kalmış noktada. Elimizin altında her türlü veri var ve bugün için trafik elimizin altında. Nerede ne var görür durumdayız. Denizlimize hayırlı olsun” dedi.

Başkan Zolan’nın Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Yönetim Sistemi’nini teorik bilgilerini aktarmasını ardından pratik uygulamaları basın mensuplarına orada bulunan ekibin çalışmaları ile gösterdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.