enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
21°C
Denizli
21°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Denizlili Halcilerden Hükumete Tam Destek

Denizlili halciler, Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Halil Öztürk ve Denizli Hali Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Dinç’in öncülüğünde hükümetin açıkladığı enflasyonla mücadele çağrısına tam destek verdi. Denizli Deda Haber’e konuşan Halil Öztürk;’’ Biz hal esnafı olarak her koşulda hükümetimizin yanındayız. Biz 3 ay süreyle ürünlerimize hiçbir kar koymadan satış yapacağımızın garantisini veriyoruz. Yarından itibaren bu aldığımız kararı uygulamaya geçireceğiz’’ dedi.

Denizlili Halcilerden Hükumete Tam Destek
11.10.2018
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nı açıkladı. Bakan Albayrak’ın;’İş dünyamız ve birliklerimizle iletişime geçerek görüşmeler yaptık. Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmalarını talep ettik. Türkiye ağustos ayı ile birlikte doğrudan para birimine yönelik spekülatif ataklarla karşı karşıya kalmış, ardından etkin bir mücadele içine girmiştir. Ağustos ayında başlayan ve eylülde etkisini hissettiren aksiyon ve adımlarımızla piyasaların adımları gerçekleştirmiştir. Dengelenme süreci başlamıştır.’’ dedi. Bu açıklamanın ardından Denizlili halciler, Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Halil Öztürk ve Denizli Hali Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Dinç’in öncülüğünde hükumetin açıkladığı enflasyonla mücadele çağrısına tam destek verdi.

ÖZTÜRK‘’HÜKUMETİMİZİN ALDIĞI HER TÜRLÜ KARARIN ARKASINDAYIZ’’

Hükümetin son açıklamalarına baktığımızda Bakan Albayrak’ın 7 maddelik açıklamasında 3 maddesinin hallerle alakalı olması Denizli Deda Haber’i harekete geçirdi.   Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Halil Öztürk ve Denizli Hali Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Dinç konuştuk. Hükümete destek olacaklarını belirten Halil Öztürk;” Fakat biz burada hal esnafları olarak zaman zaman kendimizi ifade etmekte zorlandık. Anlaşılmakta da zorlandık. Bugün Türkiye’de satılan sebze meyvenin sadece %30 u hallerde işlem görmekte. Dolayısıyla geriye kalan yüzde 70’lik kısımdan dolayı hallerinde zan altında kalması hal esnafı olarak bizleri de sıkıntıya sokuyor. Ülkemiz bugünlerde sıkıntılı dönemler yaşamakta. Ekonomik olarak, son döviz kurunun artışı ile birçok üründe afaki oranda artışlar yaşandı. Ancak şunu iyi bilmemiz lazım. Haller hiçbir zaman maliyet hesabına göre ticaret yapmaz. Haller borsadır.  Fiyat oluşumuna göre alıcı ve satıcının bir araya geldiği noktalarda hallerde günlük bir fiyat oluşumu oluşur. Onu da borsa olarak düşünmek lazım.  Hükümetimizin bu noktada yapmış olduğu açıklamalara biz Denizli halinden başlatarak hükümetimiz yıl sonuna kadar tüm ürünlerde ilgili firmalardan %10 düşüş talep etti, haklı olarak. Tabi bu süreç ülkemiz için çok önemli. Biz Denizli Hal Esnafı olarak hükümetimizin aldığı her türlü kararın yanındayız. Bu artık siyasi bir oluşum değildir. Biz Denizli Hal Esnafı olarak bir karar aldık, bugünden itibaren yıl sonuna kadar ürünlerimize kar koymadan maliyetine satışlar yapacağız. Milletimizin yanında olduğumuzu göstereceğiz. Burada sizler aracılığıyla bazı şeyleri duyurmakta fayda var. Şu anda gündemi oluşturan bir domates var. Zannedildi ki domates üreticileri 70 kuruştan veriyor. Hallerde ise 3-4 lira gibi rakamlar var. Dolayısıyla perakendeci ve tüketiciye de 7-8 lira oluyormuş gibi yansıtıldı. Ve bunun sorumlusunun da haller olduğu intibası uyandırılmaya çalışıldı. Bu gerçek değildir.’’ dedi

ÖZTÜRK “FİYATLARIN ARTMASI HALLERİN SUÇU DEĞİL”

Zaman zaman halcilerin yanlış anlaşıldığını belirten Halil Öztürk;’’Zannediliyor ki haller istediği fiyata alır istediği fiyata satan bir merkez gibi görülüyor. Bu bilgi kirliliğiyle yanlış intibalar, yanlış kararlar ortaya çıkmaktadır. Bu noktada sizin vasıtanızla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Domates bu sezon hiç 70 kuruş olmadı. Domatesin dün itibariyle üretici çıkış fiyatı 3 lira 40 kuruş. Elmalı Toptancı fiyatlarını internette  görebilirler. Bunun 30 kuruş gibi bir nakliye maliyeti var Denizli’ye. Peki bizden sonra bu domatesi alan perakendeci, herhangi bir marketçi bu domatese 7 lira etiketi koyuyorsa bu bizim suçumuz mu? Sizin vasıtanızla bunu belirtmek istiyoruz. Haller borsadır. Hallerde fiyatlar günlük arz ve talebe göre oluşur.  Hiçbir halci aldığı 2 liralık bir domatesi 5 liraya satayım diye düşünmez. Halimiz gece 2de mesaisine başlar. İsteyen vatandaşlar, perakendeciler gelip aradaki farkı kendileri görebilirler. Biz hal esnafı olarak her koşulda hükümetimizin yanındayız. Biz ürünlerimize hiçbir kar koymadan satış yapacağımızın garantisini veriyoruz. Yarından itibaren bu aldığımız kararı uygulamaya geçireceğiz.’’ dedi.

DİNÇ:’’HAL KALDIRILDIĞI ZAMAN ENFLASYON DÜŞMEZ’’

Konu ile ilgili uzun yıllardır Denizli halinde ticaret yapan Denizli Hali Yönetim Kurulu Başkanı  Cemil Dinç; ’’Hükümetimizin aldığı kararların Hal Esnafı olarak tamamen arkasındayız. Fakat asıl görülmesi gereken şey; bu yükselen enflasyonun, artan soğan, patates veya domates fiyatının sebebi bizler değiliz. Tamamen arz-talep meselesi. Yazın bir dönem soğan yükseldi. Sorumlusu biz olduk. Domates patates yükseliyor sorumlusu biz oluyoruz. Bunun bizim az ya da çok satmamızla bir alakası yok. Maliyetleri ortaya koyarak cüzi bir karla satışı gerçekleştiririz.  Serbest ekonomide 1 liraya aldığın bir ürünü 5-10 liraya satma şansımız yok.  Biri satsa diğerleri müdahale eder. Sattırmayız. Şimdi köylü mal getiriyor, kaça satıldığını ne kadara alacağını, kilosunu biliyor. Bu hal kaldırıldığı zaman enflasyon düşmez, keşmekeş olur.’’ diye konuştu.

Haber: Oral Can Tatar

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.