enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2249
EURO
35,1230
ALTIN
2.466,18
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
30°C
Denizli
30°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
32°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Açık
33°C

Mehmet Uz Yörük Kültürünü Yaşatmaya Devam Ediyor

11.11.2018
A+
A-

Yörük Kültürü Yaşatılsın Diye…

Deve güreşi sezonu yaklaştı. Denizli’de yörük kültürü olan deve güreşlerini canlandırmak için öncü olan Mehmet Uz’da her yıl olduğu gibi havut hayrı düzenledi.

Yörük kültürünün bir parçası olan deve güreşlerinin yaşatılması için Denizli bölgesinde yoğun çaba gösteren Mehmet Uz her sene olduğu gibi bu sene de havut hayrı düzenledi. Develerin havutları dualar ile takıldıktan sonra Sarayköy pazar yeri meydanında 5bin kişiye yemek verildi.

Develerin ayağı takılması diye düzenlenen hayır yemeğinde  birlik ve beraberlik mesajları da verildi.

“DEVELER BİRBİRLERİNE ZARAR VERMEZ”

Deve güreşlerine önem veren Mehmet Uz, güreşlerin detaylarını da Denizli Deda Haber’e aktardı. Deve güreşlerinin hayvanlara bir zarar vermediğinin altını çizen Uz, “Burada amaç develeri güreştirip zevk almak değildir. Bu develerde içgüdüsel olarak ortaya çıkan bir şey. 16 stilde sadece kas güçleri ile değil, beyinlerini kullanarak güreşir develer. Bizler sadece kondisyonları için spor yaptırırız onlara” dedi.

Güreşler esnasında develerin ağzının bağlı olduğunu ifade eden Uz, “Köpek ve horoz güreşleri gibi kanlı ve birbirlerine zarar verecek bir şey değildir deve güreşleri. Ağızları bağlı birbirlerine zarar vermeden güreştikleri bir spordur. Malum İspanya’da boğa güreşi yapılıyor. Kan var. Şiddet var. Ya boğa ya da matador ölüyor güreşin sonunda. Ama bu kültürde hiçbir canlı zarar görmüyor” dedi.

“DÜNYADAN TURİST ÇEKEBİLİRİZ”

Belediyelere çağrı yapan Uz, “İspanya’da boğa güreşlerinde kan var. Şiddet var. Ama bunu turizm malzemesi olarak kullanıyorlar. Ama bizim kültürümüzden gelen deve güreşlerini kimse sahiplenmiyor. Buradan tüm belediyelerimize sesleniyorum. Kültürümüzü sahiplensinler. Bu yörük kültürüdür ve biz bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Pamukkale’miz var. Bozdağ Kayak Merkezi’miz var. Sıcak suyumuz var. Atlı cirit olsun, pehlivan güreşi olsun, Çal’ın köpek güzellik yarışması olsun, koyun atlatması olsun, deve güreşleri ile birlikte bir kombin yapsak da arkamıza Pamukkale’yi alsak insanları turist olarak tüm dünyadan çeksek çok güzel olur” dedi.

“YÖRÜK KÜLTÜRÜ İÇİN ÇALIŞAN MEHMET UZ KARDEŞİMİZ…”

Yörük kültürünün yaşatılmasına destek olmak amacı ile bugünkü organizasyona katılan Denizli Yörükleri Derneği Başkanı Yaşar Celal Ceylan, “Denizli’de geleneklerimizi göreneklerimizi yaşatmaya çalışanlardan bir tanesi de Mehmet Uz kardeşimizdir. Allah yolunu bahtını açık etsin. 4 yıldır bu konuda Denizli’de emek veriyor. Deve Türk Milletinin ve yörüklerin vazgeçilmezidir. O yüzden taa İspanya’ya gideceklerine gelsinler kendi kültürüne sahip çıksınlar. Kan yok, şiddet yok.” dedi.

Güreş sezonunda yaklaşık 3bin civarında deve 80 farklı güreş organizasyonunda güreşiyor.

“DENİZLİSPOR BU NOKTAYA KOLAY GELMEDİ”

Denizlispor eski başkanı Mustafa Üstek de Mehmet Uz’u hayır yemeğinde yalnız bırakmadı. Mehmet Uz için iyi dileklerini ileten Üstek, Denizlispor’un da her zaman yanında olduklarını ifade etti. Mehmet Uz ise Üstek’e teşekkürlerini ileterek, “Mustafa Üstek başkanım Denizlispor’umuzu kötü bir noktadan aldı. Ben buradan kendisine teşekkür etmek istiyorum. Bu takım bu noktaya kolay gelmedi. 3 seneden beri neler çektiğimizi biliyoruz. İnşallah bu sene takım çıkacak ve bunu onursal başkanımız Mustafa Üstek’e hediye etmek istiyoruz” dedi.

UZ’DAN SİYASİ MESAJ

24 Haziran seçimlerinde MHP’den Denizli Milletvekili adayı Mehmet Uz hayır yemeğinde yine siyasette olacağının mesajını verdi. Dün Denizlispor’un yendiğini hatırlatan Uz, deve güreşlerini kastederek, “İnşallah biz kupaları toprak sahada alacağız. Denizlispor çim sahada alacak. Böyle böyle gidecek. Biz de Allah nasip ederse siyasette alacağız. Böyle böyle birleştirip süper lige çıkacağız” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.