enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4904
EURO
34,9162
ALTIN
2.435,60
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Öğretmenler Gününün Tarihçesi

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

Öğretmenler Gününün Tarihçesi
24.11.2018
A+
A-

Pek çok ülkede 5 Ekim’de kutlanan Öğretmenler Günü neden yurdumuzda 24 Kasım’da kutlanıyor?

“Öğretmenlik Aslında Nedir ?” yazısı için buraya⇒

Mükemmel Öğretmenleri Anlatan 5 Mükemmel Film için Buraya⇒

5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’nin oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Ortada öğretmenler günü için kutlanması önerilen bir gün vardır ama çeşitli ülkeler kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre farklı tarihleri öğretmenler günü olarak kutluyorlar. Örneğin bazı Arap ülkelerinde öğretmenler günü 28 Şubat günü kutlanmaktadır.(Mısır, Sudan, Umman, Tunus, Fas, Katar vb)

24 Kasım 1928’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “Millet Mektepleri’nin Baş öğretmenliği’ni kabul etmiştir. Atatürk’ün doğumunun 100. Yıldönümü olan 1981 yılından itibaren de her yıl 24 Kasım’da Öğretmenler gününü kutluyoruz.

Atatürk’ün Öğretmenlere Söylediği Sözler

♦Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet henüz millet namını almak yeteneğini elde edememiştir. Ona basit bir kütle denir, millet denmez. (14.10.1925, İzmir Erkek Öğretmen Okulunda)

♦Arkadaşlar! yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarınızla pekiştirilecektir. Hiçbir zaman hatırlarınızdan çıkmasın ki, Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür “nesiller ister. (1924, Ankara) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araştırma Merkezi, C. II, s. 178 -179)

♦Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir. Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır. (25.08.1924, Öğretmenler Birliği Kongresi Üyelerine)

♦Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. (25.08.1924, Öğretmenler Birliği Kongresi Üyelerine)

♦Atatürk öğretmenlerle yaptığı bir toplantı sırasında şunları söylemiştir:’Bu anda karşınızdaki en içten duygumu, izninizle söyleyeyim: İsterdim ki çocuk olayım, genç olayım,sizin nur saçan sınıflarınızda bulunayım. Sizden feyz alayım.Siz beni yetiştiresiniz. O zaman ulusum için daha yararlı olurdum. Ne yazık ki elde edilemeyecek bir istek karşısında bulunuyoruz. Bunun yerine sizden başka bir istekte bulunacağım: Bugünün çocuklarını yetiştiriniz.Onları yurda,ulusa yararlı insanlar yapınız. Bunu sizden istiyor ve diliyorum.’ (Bursa, 27 Ekim 1922)

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.