enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
27°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

CHP’den 81 İlde YSK’ya Çağrı

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi sonrası itirazlar ile bazı il ve ilçelerde, özellikle de İstanbul hakkında hala bir karara varılmamış olması nedeni ile Cumhuriyet Halk Partisi, 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenleyerek, Yüksek Seçim Kurulu’na çağrıda bulundu. Denizli’de CHP İl Başkanı Mahir Akbaba’nın yaptığı çağrıda,”İktidar sahiplerinin güçlerini kullanarak demokrasiye karşı kurulan kumpası YSK bozmak zorundadır. Bu YSK’nın tarihsel sorumluluğudur.” sözleri dikkat çekti. Toplantıda CHP İl Başkanı Akbaba merak edilen Honaz ve Baklan itiraz süreçleri hakkındaki soruları da yanıtladı.

CHP’den 81 İlde YSK’ya Çağrı
10.04.2019
A+
A-

Türkiye’de 81 İlde eş zamanlı gerçekleştirilen çağrı Denizli’de CHP İl Başkanı Mahir Akbaba tarafından Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

İŞTE O ÇAĞRI

YSK’ya Çağrımızdır;

YSK yasalara ve daha önce benzer olaylarda aldığı kararlara uymak zorundadır. YSK seçimde kaybedenlerin devletin gücünü kullanarak ürettikleri yasadışı gerekçeleri reddetmek zorundadır. YSK iktidar sahiplerin YSK üzerinde kurdukları baskılara boyun eğmemek zorundadır. YSK demokrasi değil, seçimsiz bir Türkiye isteyen iktidar sahiplerine dur demek zorundadır. YSK hukukun üstünlüğü mü, yoksa iktidar sahibi üstünlerin hukuku mu? Buna cevap vermek zorundadır.YSK’da hakimler mi var? Yoksa iktidar sahiplerinin taşeronlaştırmak istediği kişiler mi var? Bunu demokrasiden yana karar vererek göstermek zorundadır. Özetle iktidar sahiplerinin güçlerini kullanarak demokrasiye karşı kurulan kumpası YSK bozmak zorundadır. Bu YSK’nın tarihsel sorumluluğudur.

AKBABA:”SEÇİM PSİKOLOJİSİNDEN ÇIKMALIYIZ”

Ortak çağrının okunmasının ardından sözlerine devam eden Akbaba,”Türkiye’de seçimler tamamlandı. O günden bugüne ilçe ve illerde sonuçlara yapılan itirazlar YSK’ya ulaştı. YSK bugün ve yarın içerisinde sonuca yönelik gerekli açıklamaları yaparak son noktayı koyacak. YSK’nın kararlarına karşı itiraz edemiyoruz ve kesin kararlar oluyor. Yapılan bu basın açıklaması CHP İl Başkanlarının 81 ilde saat 12:00’da yaptığı ortak basın açıklaması idi. Biz buradan YSK’nın kararlarını hak, hukuk ve adalet çerçevesinde vermesi gerektiğini ve seçim güvenliğini, sonraki süreci etkilemeyecek şekilde vermesini istiyoruz. Verecekleri kararın adil olması temenni ediyorum. Çünkü aksi bir karar halinde bir bilinmezliği yaşayacağız. Şuanda sadece bizler değil bütün dünya İstanbul seçiminin akıbetini konuşur hale geldi. Bizim artık seçim psikolojisinden çıkmamız, Sayın Ekrem İmamoğlu’na İstanbul’da mazbatasını vermemiz ve içinde bulunduğumuz ekonomik buhrana ilişkin verdiğimiz sözleri tutmak zorundayız. Ben YSK’nın da hukuka uygun karar vereceğine inanıyorum. Çünkü bundan sonraki seçimleri de etkileyecek bir karar olacak. Aksi bir karar çıkarasa yeniden seçim psikolojisi ne İstanbul’a ne de Türkiye’ye bir çıkar sağlamayacaktır.”dedi.

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mahir Akbaba, AK Parti tarafından dile getirilen olağanüstü itiraz hakkında değerlendirmede bulundu. Akbaba,”Olağan itirazlar tamamlandı. Şimdi olağanüstü itiraz söz konusu. Olağanüstü itirazda YSK tekrar oturup bir karar vermek durumunda. Bizim hukukçu üstadlarımızla yaptığımız bilgi alışverişinde bu itirazın usulsüzlük temelli değil, kimlerin oy kullandığı ve taşıma seçmenler ile alakalı olduğu yönünde. Ancak hali hazırda isimelrin seçmen listesinde olduğu ve orada bir tutanak tutulmadığı için olağanüstü itiraz söz konusu da olsa rutin prosedürde tutulmayan tutanaklar olduğundan YSK tarafından hazırlanan seçmen listesine bakılmalıdır.”şeklinde konuştu.

HONAZ KARARI İÇİN BUGÜN SON GÜN

Denizli’nin Honaz ilçesinde CHP adayı Yüksel Kepenek’in seçimi 1 oy farkla kazanması ve itiraz süreci hakkında bilgi veren Akbaba,” Honaz’da itirazlar tamamlandı. Bugün saat 17:00’ye kadar bir karar verilmesi gerekiyor. AK Parti’nin itirazları için YSK’nın 3 gün süresi vardı bugün tamamlanıyor. Bizim beklentimiz Sayın Yüksel Kepenek’in mazbatasını almasına yöneliktir.”dedi.

“BAKLAN’DA ISLAK İMZALI TUTANAKLAR İLE BİRŞLEŞTİRME TUTANAKLARI ARASINDA UYUMSUZLUKLAR VAR”

Yine Baklan’da İYİ Parti’nin itirazı ile yaşanan sürece değinen Akbaba,”Baklan’da İYİ Parti bir itirazda bulundu. Orada farklı bir durum var. Islak imzalı tutanaklarla birleştirme tutanakları arasında bir uyumsuzluk var. Özellikle 7 sandıkta.. Örneğin seçmen sayısı, kullanılan oy, geçersiz oy, iade edilen zarf ve pusula sayısında fazla olduğu yada eksik olduğu ama bunun neden kaynaklandığına dair bir karar yok. İlçe ve il seçim kurullarında bu hataların bertaraf edilmesi lazımdı. YSK’nın hukuk çerçevesinde bu sandıkları incelemesi gerekir. Baklan için son karar günü ise Perşembe saat 17:00’dır”dedi.

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ HANGİ GEREKÇELERLE YAPILIR?

Yerel ve genel seçimlerde, siyasi partilere tanınan olağanüstü itiraz hakkı, 298 sayılı Kanun’un 130. Maddesinin 2. fıkrası düzenliyor.

Madde şöyle:

Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz

Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.

HABER:ORAL CAN TATAR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.