enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2897
EURO
35,1008
ALTIN
2.477,19
BIST
10.449,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
32°C
Denizli
32°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
34°C
Salı Parçalı Bulutlu
34°C

Kılıçdaroğlu KOBİ’ler için çözüm önerilerini açıkladı.. Ekonomik yönden kötü durumdaki işletmecilere Denizli’den de örnek verdi

Kılıçdaroğlu KOBİ’ler için çözüm önerilerini açıkladı.. Ekonomik yönden kötü durumdaki işletmecilere Denizli’den de örnek verdi
10.11.2020
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kııçdaroğlu’nun konuşmasında KOBİ’ler hakkında sunduğu çözüm önerileri;

Türkiye olarak nasıl ekonomik tabloda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Daha önce esnaflar için çözüm önerilerimizi sıralamıştık, şimdi de KOBİ’ler var. Türkiye’nin sorunlarını en iyi saptayan ve en iyi çözüm önerilerini sıralayan partinin CHP olduğunu artık herkesin bilmesi lazım. Çünkü hiçbir CHP’li şahsi çıkarlarıyla siyaset yapmaz. Bütün arkadaşlarım çalıştılar, Ekim ayında büyük bir rapor hazırladılar, ben de hepsini okudum. Çalışmayı yapan arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.

Raporlarda gördüğüm ve üzüldüğüm bir durum var. Bizim çözüm önerilerimizden çok az KOBİ yöneticisinin duyduğunu anladım. Demek ki kendimizi yeterince anlatamamışız. Ankara’dan bir KOBİ yöneticisi, KOBİ’lerin yüzde 20’sinin dövizle borçlu olduğunu söyledi.

DENİZLİ’DEN ÖRNEK VERDİ

“Denizli’den bir KOBİ, ‘Allah’tan döviz borcumuz yok, yoksa batardık’ diyor. Denizli’den terlik üreten bir başka KOBİ, terlik üretiminde kullanılan süngerin fiyatının bir ayda yüzde yüz zamlandığını söylüyor.”

Dövizin böyle gitmesi büyük risk. Tekirdağ’da bir sanayici, hammaddeyi dolarla alıp ürünü TL ile sattığını söylüyor.Gümüşhane’den canına tak eden bir işletmeci, bu firmanın kurumlara olan borçlarını ödesinler, fabrikanın anahtarını hemen teslim edeyim diyor. Bir kişi dişi ve tırnağı ile bir fabrika kurmuş ve onu bu hale getirmişsek bunu oturup düşünmemiz lazım. Ama en çok Gümüşhanelilerin düşünmesi lazım. Sizin oylarınızı çantada keklik gördüler.

Aydın’dan borcu borçla kapatıyoruz, nereye kadar gidecek diye soru geliyor. Manisa’dan 10 dolardan sattığımız malı şimdi 8 dolardan alıyorlar. Pazarı kaybetmemek için mecburen veriyoruz diyor. Enerji maliyetleri de çok yüksek bununla ilgili şikayetler de geliyor. Krediler hakkaniyetli değil diye şikayetler geliyor. Siirt’ten bir üretici bankalar daha karlı oluyor diye tüketici kredileri veriyorlar, Siirt’te ihracatçı 1 firma kaldı diyor. Kayseri’de mobilya sektörünün en büyük sorunu sünger sıkıntısı. Sünger fiyatları yüzde 300 arttı diyorlar. Cumhurbaşkanı her “Eyy Hollanda, Ey Almanya” dediğinde bizim sorunlarımız 2 katına çıkıyor, o ülkelere mal satmakta zorlanıyoruz diyorlar.

KOBİ’LER İÇİN NE YAPILMALI?

KOBİ’ler, ekonomide istikrar ve güven istiyorlar. “Umutsuzuz yatırım yapmak istiyoruz” diyorlar. Tek adam rejimiyle Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. Sorun bir kovid 19 sorunu değil, sorun bir devlet sorunu. Sadece Hakkari’de organize sanayi bölgesi yok. Onun haricindeki organize sanayi bölgelerinin yöneticileri ve sanayicilerle görüştüler. Yüzde 90’ının bizim önerilerimizden haberi yok. Demek ki biz derdimizi yeterince anlatamamışız.

Bize çok bağıran, dünyayla kavga eden bir adam lazım değil. Bize işinde iyi olan, gerçek anlamda bir devlet adamına ihtiyacımız var. Devleti yöneten kişilerin ayrımcılık yapmaması lazım. KOBİ’ler için çözüm ne olmalı? Bu çözümler iki boyutlu olmalı. Kısa dönemde KDV sistemi başta revize edilerek şirketlerin devletten tahsil edemediği KDV alacakları acile ödenmeli.

KOBİ’lerin kredi piyasalarındaki değişime karşı direncini arttıracak seçeneklerin geliştirilmesi lazım. KOBİ’ler için banka sigorta vergisi kaldırılmalı. Katma değeri yüksek ürün üretecekler için özel kredi ve vergi teşviki sağlanmalı. Ancak teşvik kredilerinin yerinde kullanımını denetlenmeli. Asgari ücrete vergi tamamen kaldırılmalı. Kamu ihale sistemi KOBİ’leri teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmeli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.