enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2218
EURO
35,0144
ALTIN
2.504,09
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
33°C
Denizli
33°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
27°C
Cumartesi Açık
28°C

Öztürk, ‘İttifak’ ve ‘Ekonomik Kriz’ Tartışmalarını Değerlendirdi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye’de yaşanan ‘kriz’ tartışmalarını ve 31 Mart yerel seçimlerini Denizli Deda Haber’e değerlendirdi. Öztürk ‘kriz’ tarışmaları için”Sayın Erdoğan ve damadının değine bakılırsa kriz yok ama galiba sadece ‘Sarayda’ yok. Çünkü artık vatandaşımız krizi kendi mutfağında hissetmeye başladı.”ifadelerini kullanırken, Yerel seçimlerde doğru adayın belirlenmesinin önemine vurgu yapan Öztürk, aday adayları için tarih verdi.

Öztürk, ‘İttifak’ ve ‘Ekonomik Kriz’ Tartışmalarını Değerlendirdi
A+
A-

Krizin ilk süreçte döviz ile ortaya çıktığını belirten Öztürk, ”Artık vatandaşlarımızın market alışverişlerine yansıyan bir fiyat artışı söz konusu. Bunun başlangıcı kısa süreli hatalardan ziyade çok önceden başlayan sıkıntının gün yüzüne çıkması olarak gözlemleyebiliriz. Ülkelerin dışarıdan aldığı borcun ödeme zamanı geldiğinde sıkıntılı süreç başlar. Çünkü alınan borcu üretime yansıtmazsanız, borçtan daha fazla kazanç sağlamazsanız bu krizin eninde sonunda ortaya çıkacağı mutlaktır”diyerek Türkiye’nin içinde bulunduğu süreci özetledi.

‘HÜKÜMETİN MALİ DİSİPLİNİ BOZMASI PARA İHTİYACINDAN’

Türkiye’deki bu ortamın Denizli’ye de yansıdığını belirten Öztürk, hükumetin her yıl 50 milyar TL bütçe açığı verdiğine dikkat çekti. Öztürk,” Yıl sonunda ödenmesi gereken dış borç çok fazla, bununla birlikte merkez bankasının rezervi bunun çok altında. Dolayısıyla sürekli bir para arayışımız mevcut. Özellik seçim döneminde hükumetin mali disiplini bozması, şu anda sene sonu için acil para bulma ihtiyacını gerektirdi. Şu anda uygulamaya alınan ‘İmar Affı’, ‘Mali Affı’, ‘Bedelli Askerlik, lojmanların satılması bu para bulma çabasına dahil edebiliriz” dedi.

‘EKONOMİK KRİZDEN DİREKT ETKİLENEN ESNAF VE SANAYİCİ’

Bu ülkede yaşayan, AK Partiye oy veren, veremeyen herkesin bu krizden etkilendiğini belirten Öztürk, ”Baktığımızda döviz artışı gerçekleştiğinde vatandaşımız direkt bundan etkilenmiyor olabilir. Ama esnafımız ve sanayicimizin bundan büyük bir şekilde etkilendiği aşikardır. Üretimi ülkemizde gerçekleşmeyen, ithal edilen ham madde ile yapılan üretim önce maliyetlere sonra vatandaşımıza yansıyacak. Bir esnaf malı satarken sıkıntı yaşamayabilir ama sattığı malı aynı paraya yerine koyamazsa sıkıntı yaşar. Fiyat artışları ile zaten ay sonunu zor getiren vatandaş daha çok zorlanacaktır.” sözleriyle krizin geniş çaplı yaşandığını vurguladı.

‘VATANDAŞLARIN İŞSİZ KALDIĞI BİR DENİZLİ SÖZ KONUSU’

Sanayicilerin üzerindeki krizin etkilerini Denizli özelinde değerlendiren Yasin Öztürk,” Denizli’deki sanayinin özellikle tekstil kısmı iplikte ve boyahanede olsun dövize bağlı durumda. Şimdilik bir sıkıntı görünmese de ilerleyen süreçte bunun büyük bir sıkıntı olacağı aşikar. Son 10 senedir Denizli’de açılan yeni bir fabrika yok. Tersine kapanan ya da küçülen fabrikalar var. Dolayısıyla vatandaşın işsiz kaldığı bir Denizli söz konusu.” dedi.

‘İSRAF EDEN BİR TOPLUM HALİNE GELDİK’

Tekrar üretim ekonomisine, israftan tasarruf ekonomisine dönem zorunluluğuna dikkat çeken Öztürk, ”Tasarrufu sadece devlet veya hükumet yapmamalı. Vatandaşımızda buna katılmalı. Devlet tabi ki tasarruf yapmak zorundadır. Ancak baktığımızda tüketim topluma haline getirilmişiz. Bugün bir asgari ücretle çalışan vatandaşın kullandığı telefon ve araca baktığımızda çok israf eden bir toplum haline geldiğimizi görüyorum.” dedi.

Bu sıkıntılı süreçte İYİ Parti olarak desteğe hazır olduklarını ilettiklerini belirten Öztürk,” Biz devletimizin yanındayız. Ekonomi kurmaylarımızla yardım edebileceğimizi hükumete ilettik. Ancak bizi arayan, soran olmadı. Kendi işlerini kendi aralarında çözmeye çalışıyorlar. Ama görünen bir şey var. Birileri konuştukça döviz daha da dalgalanıyor. Belki konuşmasalar bundan daha iyi olacak.

YEREL SEÇİM ERKENE ALINABİLİR Mİ?

Yerel seçimler hakkındaki değerlendirmesine erken yerel seçim söylentilerine dikkat çekerek başlayan Öztürk, ‘’Bundan kısa bir süre önce erken yerel seçim olacak mı? sorusu gündemde dolaşıyordu. Ancak bunun için meclisin acilen toplanıp yasal prosedürleri yerine getirmesi gerekiyor. Yani yasal olarak şuanda imkanı yok. Meclisinde açılmasına kısa bir süre kala ekonomideki bu dalgalanmaların yaşandığı ortamda erken yerel seçim iktidar partisi için büyük bir risk olacaktır. Bizlerde bunun için yerel seçimlerin zamanında yapılacağını düşünüyoruz.” dedi.

İYİ PARTİ İTTİFAK YAPACAK MI?

Seçim takvimin 60-90 gün arasında gerçekleştiğini bununda Ocak ayına denk geldiğini belirten Öztürk, ”Önümüzde şuanda zamanımız var. Bu süreçte İktidar ve ona destek olan parti ittifakın devam etmesi yönünde açıklamalarda bulunuyor. Biz bu gelişmeleri gözlemlemeye devam ediyoruz.  İttifak olursa İYİ Parti’nin tavrı ne olacak? İYİ Parti İttifak yapacak mı? soruları çerçevesinde gündemi takip ediyoruz.”diyerek partinin stratejisinde değişim olabileceğinin sinyalini verdi.

ADAY ADAYLARI İÇİN TARİH VERDİ

Yerel seçimlerde partilerden daha önemli olan unsurun adaylar olduğunu vurgulayan Öztürk, ”Yerel seçimlerde adayı vatandaş benimsemezse, kamuoyu benimsemezse 2 değil,12 parti ile ittfak yap. İttifakın sonucu olmaz. Şayet aday doğru biri ise tek başına çıkılması halinde bile kazanılabilir. Biz geçtiğimiz hafta Genel Başkan Yardımcımız Aytun Çıray’ın Denizli’ye gelişi ile partimiz içinde taramalara başladık. Şuanda isim vermek doğru olmaz ama Kasım sonundan itibaren aday adayları sahada görünmeye başlarlar.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.