enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5248
EURO
34,7709
ALTIN
2.409,60
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Açık
23°C

Şeniz Süzek Doğan: Merkezefendi’ye Kadın Eli Değmeli

Avukat Şeniz Süzek Doğan, 2019 yerel seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)’nden Merkezefendi Belediye Başkanı aday adaylığını 26 Ekim’de açıkladı. Bir kadın aday adayı olarak CHP Denizli Örgütünden de yoğun destek gören Şeniz Süzek Doğan, önceki yerel seçimlerde Merkezefendi Belediyesi Meclis üyeliğine seçilmişti. Bu seçimlerde de Merkezefendi Belediye Başkanlığı için oldukça iddialı. Şeniz Süzek Doğan ile siyasetle tanışmasını ve adaylığını konuştuk.

Şeniz Süzek Doğan: Merkezefendi’ye Kadın Eli Değmeli
A+
A-

Sizi tanıyabilir miyiz? İlk siyasetle ne zaman tanıştınız?

Şeniz Süzek Doğan: Aslen Bekilliliyiz. İki kardeşiz, bir erkek kardeşim var. Babam doktor. Uşak Karahallı ilçesine tayini çıktığında, orada doktorluk yaparken halk tarafından çok seviliyor ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden belediye başkanı seçilerek 15 yıl belediye başkanlığı yapıyor.  Siyasetle tanışmam böyle oldu. Babam sayesinde 13-14 yaşında siyasetle tanışmış oldum. Babamla birlikte seçim çalışması yapardık, broşür dağıtırdık. Seçimde nasıl çalışılır daha o zamanlar öğrendim.  Zorluklarını, kolaylıklarını, güzelliklerini daha o zamanlar öğrendim. Tabi ki daha siyasette yaşayacağım, tecrübe edeceğim çok şey var. ilk ve orta okulu Uşak’ta tamamladıktan sonra Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Sonra dil eğitimi için İngiltere’ye gittim. Denizli’de avukatlık stajına başladım. Avukat olmak istiyordum. Hukukun, bütün insanlarla bağı olduğunu düşünüyorum. Her şeyin başında bir hukukun olduğunu, komşunuzla, eşinizle, çocuğunuzla, her şeyin başında hukuk olduğunu düşünerek hukuk alanında yürümek istedim. Büromu açtım, eşim Mehmet Ali Beyle tanıştım, kendisi de avukat. 11 yıllık evliyim. 8 yaşında Çınar isminde bir oğlum var.

Gençlik ve kadın kollarında siyaset yaptım. Büyükşehir olmadan önce Merkez İlçe Yönetimi İl Başkan Yardımcılığını yaptım. 2014 seçimlerinde önseçimle Merkezefendi Meclis Üyesi oldum. Haziran seçimlerinde 7.sıra milletvekili adayı oldum ve hiç sırama bakmadan canla başla çalıştım. Merkezefendi Meclis Üyesi olduğumdan beri, Merkezefendi hep aklımdaydı. Belediyemizin artılarını, eksilerini, çözüm yollarını gayet iyi biliyorum. Merkezefendi’nin sosyoekonomik yapısından dolayı bir kadın belediye başkanının yakışacağını düşünüyorum. İlçemizde çok farklı, güzel projeler yapacağımızı düşünüyorum. Aklımda hep Merkezefendi belediye başkanlığı olduğu için partime aday adayı olarak başvurdum.

Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldığınızı biliyoruz. Hangi STK’larda görevler aldınız?

Şeniz Süzek Doğan: Kadın Hakları Koruma Derneği Denizli Şubesi Yönetim Kurulu üyesiyim. Kadın olarak, kadın avukat olarak bu dernekte yer almak benim de çok içime siniyor. Son yıllarda kadına şiddet ve çocuk istismarı çok arttı. Derneğimize bu konuda çok sayıda başvuru oluyor. Sadece şiddet için değil, kadınlarımız her türlü sorunları için başvuruyor, yardımcı oluyoruz. Ben hukukçu olduğum için hukuki olan işlerle ilgileniyorum. Baromuzun çeşitli komisyonlarında çalıştım.

 

Kadın olarak siyasetle uğraşmanın zorlukları var mı?

Şeniz Süzek Doğan: Kadın olarak siyasette olmanın zorlukları var. Çünkü Türkiye’de erkek egemen bir siyasi yapı var. Erkek eli ve diliyle siyaset yapılıyor. Bir kadın siyasetçinin siyasette bir duruşu olmalı. Kadının bir duruşu olmalı ki siyasette bir farkı olsun. Kadınlar niye siyasette zorluk yaşıyor? Evli değilse aile istemiyor, evliyse eş istemiyor, çocuklar istemiyor.

“Eşim ve Ailem En Büyük Destekçim”

Sizin aileniz nasıl karşılıyor?

Şeniz Süzek Doğan: Ben bu konuda çok şanslıyım. Babam ve annem hep destek oldu. Eşim evlenirken ailemin siyasetçi olduğunu, benim siyasetle ilgili olduğumu, hayallerimin olduğunu biliyordu. Hiçbir zaman karşı çıkmadı, her daim destek oldu. eşim bana: ‘Sen siyaseti seviyorsun. Siyaseti sevmekten de öte insanlara faydalı olmayı, onlar için bir şeyler yapmayı çok seviyorsun. Siyasette yapacaklarından bahsederken  gözlerindeki ışıltıyı görüyorum. Bu öncelikle senin kararın, bu yolda yürümek istiyorsan ben senin hep arkandayım’ diyor. Bu yönden çok şanslıyım. Ben siyasetle ilgilenirken yoğun olunca oğlumuzla ilgileniyor, ödevlerini yaptırıyor, avukat olduğu için bazen iş yükümü hafifletiyor.

“Oğlumu da Bazen Mitinglere Götürdüğüm İçin Siyasete Alıştı”

Siyaset yolunda oğlunuzu ihmal edeceğinizi düşündünüz mü?

Şeniz Süzek Doğan: Düşündüm ama bu tempoya oğlum da alıştı. Oğlum önceki yerel seçimlerde 3 yaşındaydı, ben meclis üyesi adayıydım. Gece mitinglerimiz olurdu, bazen oğlumu da götürürdüm.  Götürmediğim zaman ‘anne miting yok mu’ diye sorardı. Benim evde CHP rozetlerinin olduğu küçük bir kutu var. Oğlum Çınar, anaokuluna giderken, bütün rozetleri almış ve arkadaşlarına dağıtmış. Hatta bazı arkadaşlarını takmaları için zorlamış. Öğretmeni anlattığında baya gülmüştük. Belki de o ilerde siyasette annesini de geçer.

‘Oğlum Anne Başkan Olursan Çok Büyük Park Yap Diyor”

Oğlunuz ne diyor aday adaylığınıza?

Şeniz Süzek Doğan: Basında, sosyal medyada haberler çıkıyor. Arkadaşları Çınar’a soruyorlarmış, ‘annen başkan mı olacak’ diye. O da bana soruyor ‘anne başkan mı olacaksın’ diye. ‘Annecim süreç devam ediyor’ diyorum ama daha tam olarak anlayamıyor. Süreci falan bilmiyor. Anne başkan olursan çok büyük çocuk parkı yap diyor. Aday gösterilirsem aralık ayından itibaren 4 ay kadar yoğun bir çalışma tempom olacak ama ben oğlumla geçiremediğim zamanları telafi ederim. Ailem bu konuda bana destek, her şeyi düşünerek yola çıktık. Her şeye hazırız, sonuçlarına katlanmaya hazırız. Bu süreç zorlu bir süreç, birçok insan bize umut bağlıyor. Bu zorlukları da göğüslemeye hazırız.

Adaylığınız belli olmadan seçim için çalışmalara İlbadı’dan başlamanızın nedeni ne?

Şeniz Süzek Doğan: Eşimin ailesi Denizli’nin yerli ailelerinden, İlbadı kökenli. O nedenle seçim çalışmalarıma İlbadı’dan başladım. Gerek annesi, babası, kız kardeşi hep yanımızda, bana destekleri çok büyük. Geniş bir akraba çevreleri var, onlarda benim yanımda olduklarını dile getiriyorlar.

Şeniz Süzek Doğan seçim çalışmalarına kendi mahallesi İlbade’den başladı.

“Meclis Üyeliği Yaptığım için İlçemizin Eksiklerini İyi Biliyorum”

Merkezefendi ilçesinde öncelikle eksik gördüğünüz şeyler neler? Neler yapmak istiyorsunuz, planlıyorsunuz?

Şeniz Süzek Doğan: Öncelikle Sosyal Demokrat bir belediyeciliği Merkezefendi’de yaşatmak istiyoruz. Özgürlüğü, eşitliği, adaleti. Şeffaf bir belediyecilik anlayışını getirmek istiyorum. Kendi projelerimiz var. Özellikle gençlere ve kadına dair özel projelerimiz var. Aday olursam projelerimi halkımızla paylaşacağım. Merkezefendi Meclis üyesi olmam büyük bir avantaj. İlçemizin sorunlarını, eksiklerini çok iyi biliyorum. Kadınlarımızın istihdama dahil edilmesi adını çok güzel projelerim var. İlçemizde yeni yerleşim yerlerinde betonlaşma çok fazla. Yeni yerleşim yerlerinde daha çok yeşil alan ayıracağım. Büyükşehirin konusu ama ciddi bir sorun olan trafik ve otopark konusunda da ilçe belediye olarak çalışmalar yapılması gerektiğini de düşünüyorum. Merkezefendi’ye kadın eli değmeli. Merkezefendi, vizyon ilçe olmalı sosyo – ekonomik durumu itibariyle. Kültürün, sanatın, sporun merkezi olmalı.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Şeniz Süzek Doğan: Kadın aday adayı olarak benim dışımda bir kadın arkadaşımız aday adayı oldu sanırım. Ben istiyorum ki daha çok kadınlarımız siyasete girsin. Hangi partiden olursa olsun siyasette daha çok kadının olmasından çok memnun olurum. Siyasette kadın duruşu olması, bir de kadın gözüyle o ilçeye bakılmasının bir farklılık getireceğini düşünüyorum. Hem kadınlardan hem erkeklerden çok güzel tepkiler aldım. Benim bir fark yaratacağımı düşünüyorlar. Bana desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Röportaj: Ayşe Selçuk Kağ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.