enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2925
EURO
37,1815
ALTIN
3.007,83
BIST
8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C

“Yerli Üretim Durma Noktasına Gelecek”

“Yerli Üretim Durma Noktasına Gelecek”
13.09.2018
A+
A-

Sancar: “Kuruyemiş sektöründe üretim maliyetleri düşürülmez ve üretim teşvik edilmezse ülke ekonomisi bundan büyük zarar görecek ve yerli üretimin durma noktasına gelecek.”

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar kuruyemiş sektörünün üretim maliyetleri ve ithalat sorunu hakkında yazılı basın açıklamasında bulundu. Sancar, Çin’den yapılan ayçiçeği ithalatının kuruyemiş sektörünü durma noktasına getirdiğini dile getirdi. Durumu akıl almaz olarak tanımlayan Sancar, Türkiye’de yıllık 2,5 milyon ton ayçiçeği tüketiminin 1 milyon tonu ithal ürünlerden oluştuğunun altını çizdi.

Denizli’de 50 Bin Ton İthal Ayçiçeği

Ayçiçeği üreticilerini ziyaret eden CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Türkiye’de çerezlik ay çekirdeği üretiminin başkenti Denizli.  Denizli ilinde bile Çin çekirdeği tezgahlarda. Sadece 2018 yılında 50 bin ton ithal ayçiçeği ithal etmişiz, çiftçi ürettiği çekirdeği kime satacak?” ifadesini kullandı.

“Ne Yazık Ki Her Alanda Dışa Bağımlılık Artıyor”

Sektörün büyük sıkıntılar içinde olduğunu kaydeden CHP’li Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuruyemiş sektöründe üretim maliyetleri düşürülmez ve üretim teşvik edilmezse ülke ekonomisi bundan büyük zarar görecek ve yerli üretimin durma noktasına gelecek. İthal ürünlere düşük vergi uygulaması sektörü yerle bir etti. Denizli’nin Çivril ilçesi en fazla üretimin yapıldığı bölge. Burada bile Çin malı ürünler tezgahlarda. Geçen sene 5,2 TL’den ay çekirdeği satan üretici, bu sene Çin’in 2 TL’ye ürün satmasından dolayı 3,5 TL’ye bile alıcı bulmaya zorlanıyor.  Çin ürünü ay çekirdeğinin yanı sıra bir de ham yağ ithalatı var. Çifti başını iki elinin arasına almış ve kara kara düşünüyor. Yakında ürün yetiştiremeyecek noktaya gelecek. Ne yazık ki her alanda dışa bağımlılık artıyor. Alın terinin, emeğinin hakkını alamayan çiftçi de topraklarını ekmekten vazgeçerek üretimden uzaklaşıyor. Kimsenin bu ülkeye bu kötülüğü yapmaya hakkı yok.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.