enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Zaporijya Nükleer Santrali patlama iddası

Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali’ni patlatacağı iddiaları dünya basınında geniş yer buldu. Ukrayna lideri Zelenskiy’nin konuyla ilgili açıklamaları durumun ciddiyetini vurgularken, Rus basını da olası bir patlamada etkilenecek ülkeleri gösteren bir harita yayınladı. Türkiye’nin de bu haritada risk altında olduğu görüldü.

Zaporijya Nükleer Santrali patlama iddası
05.07.2023
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 497 gündür devam ediyor ve cephe hattında büyük bir kaos yaşanıyor. Ukrayna ordusu, bahar taarruzuyla birlikte batılı ülkelerin sağladığı silahlarla Rusya’nın ele geçirdiği şehirleri geri alma çabasında. Rusya ise Ukrayna’nın taarruzunun beklenen etkiyi yaratmadığını iddia ederken, Ukrayna kaybettiği toprakların bir kısmını geri aldığını duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı istihbarat servisi, Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki işgal birliklerinin ve personelinin bölgeden çekilme talimatı aldığını bildirdi.


“Bombalar Yerleştirildi”


Ukrayna lideri Zelenskiy’nin yaptığı açıklamalar ise büyük endişe yarattı. Zelenskiy, 1 Haziran’da yaptığı açıklamada “Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali’nde yerel bir patlama yapabilecek teknik donanıma sahip olduğunu” söyledi. Aradan geçen 4 gün sonra yaptığı başka bir açıklamada ise Zelenskiy, Rusya’nın santralin çatılarına “patlayıcıya benzeyen nesneler” yerleştirdiğini ifade etti.

Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, santralden ilk ayrılanlar arasında Rus devlet nükleer şirketi Rosatom’un “Rusların faaliyetlerinden sorumlu” üç çalışanı da bulunuyordu. Ayrıca, santralin yerleşkesinde ve yakındaki Enerhodar kentinde askeri devriye sayısının azaldığı ve tesis çalışanlarına “herhangi bir acil durumda” Ukrayna’yı suçlamamaları gerektiği şeklinde uyarılar yapıldığı ifade edildi.

Kiev yönetimi, Moskova’ya Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik radyasyon yaymak da dahil olmak üzere “terörist saldırı planladığı” suçlamaları yöneltiyor, ancak Moskova bu suçlamaları reddediyor. Ukrayna istihbarat servisi, Rosatom ile sözleşme imzalayan Ukraynalı personelinin de ayrılmalarının tavsiye edildiğini ve 5 Temmuz’a kadar süre tanındığını aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.