enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
32°C
Denizli
32°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
33°C
Salı Az Bulutlu
33°C
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Açık
28°C

Akıllı lenslerde risk var mı?

Kornea, katarakt ve refraktif cerrahi alanında Dünyanın en önde gelen göz hocalarından Prof. Dr. Jorge L. Alio ile 6 ay boyunca İspanya’da birlikte çalışan ve eğitimini alan PAÜ Hastanesi Göz Hastalıkları AD öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak son günlerde sıkça gündeme gelen “akıllı lensler” hakkında açıklamalarda bulundu.

Akıllı lenslerde risk var mı?
01.11.2019
A+
A-

Nedir bu akıllı lens?

“Son günlerde gündemde olan bu “akıllı lens” kavramı katarakt ameliyatı esnasında göz içine yerleştirilen uzak ve yakının görülebilmesini sağlayan suni lensleri belirtmektedir. Ancak, ben bu noktada bu tanımın içine farklı özellikleri olan gelişmiş diğer lensleri de dâhil etmek istiyorum. Nitekim kullanılan “akıllı” terimi ileri teknolojiyi de temsil etmektedir.”

Akıllı lensler hangileridir?

“Katarakt  ameliyatı esnasında yerleştirilen uzak ve yakın mesafeyi görmeye yarayan çok odaklı (multifokal veya trifokal) göz içi lensler, yüksek astigmatizmayı düzelten (torik) lensler ve lazer ameliyatına uygun olan ya da olmayan (saydam tabaka inceliği ve keratokonus nedeniyle) yüksek miyopi tedavisinde kişinin doğal merceğine dokunmadan göz içine yerleştirilen kontakt lens benzeri lensler (fakik lens) sayılabilir. Bu sayede hastalarımıza, uzak-yakın görme, mevcut astigmatizmayı düzeltme ve kalın camlı gözlüklerden kurtulma imkânı sunabilmekteyiz.”

Akıllı lensler herkese uygun mu? Risk var mı?

“İşte tam bu nokta “akıllı lens” uygulamalarının “en önemli” kısmıdır. Hiçbir cerrahide sıfır risk söz konusu değildir.  Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi anlaşılması ve tam bir bilgilendirme ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat öncesinde yapılması gerekenler, tecrübeli bir göz hekimi tarafından yapılacak olan detaylı bir göz muayenesi, ileri testler ve bu testlerin doğru yorumlanmasını içermelidir. Bu sayede hastanın “akıllı lens” uygulamasına uygun olup olmadığı ortaya koyulabilir. Örneğin, şeker hastalığına bağlı ağ tabaka hasarı (diyabetik retinopati ), sarı nokta hastalığı, kornea dediğimiz saydam tabakadaki anormallikler, şaşılık ve göz tembelliği gibi durumlarda “çok odaklı uzak-yakın lenslerin” kullanılmaması gerekir. Diğer taraftan, kişiler “akıllı lens” için uygun olsalar dahi ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek durumlar hakkında net bir şekilde bilgilendirilmelidir.  

“Sonuç olarak, en başta hasta beklentilerinin iyi anlaşılması, açık bir bilgilendirme yapılması, kişinin gözünün “akıllı lenslere” uygun olup olmadığının detaylı bir göz muayenesi ve ileri teknolojik testlerle tespit edilmesi ve cerrahın tecrübesi başarının ve hasta memnuniyetinin anahtarıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.