enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2766
EURO
34,7923
ALTIN
2.429,93
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
27°C
Denizli
27°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Çocuklarda Kilo Kontrolü İçin Öneriler

Çocukların yetişkinlik sürecine hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı geçebilmesi için kilo kontrolü oldukça önemli. Peki çocuklarda kilo kontrolü ve obeziteyi önlemek için ne yapmalı?

Çocuklarda Kilo Kontrolü İçin Öneriler
01.02.2021
A+
A-

Fazla kilo, yaşamın her döneminde problem olduğu gibi çocukluk döneminde de bazı sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden çocukluk döneminde fazla kilonun veya obezitenin önüne geçilmesi ileriki yaşlarda oluşabilecek sağlık sorunlarının önlemidir. Ancak böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında; yanlış diyet uygulamaları yerine mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneriyoruz. Çocuklarda obezite ve kilo kontrolü ile ilgili Diyetisyen Beyza Çabuk, Deda Haber okuyucuları için çocuklarda kilo kontrolü için önerilerde bulundu. İşte uzmanından çocuklarda kilo kontrolü önerileri..

Çocuklarda Kilo Kontrolü İçin Öneriler

Öncelikle çocuğunuzun olması gereken kiloyu mutlaka bir uzmandan yardım alarak tespit etmelisiniz.

Çocuğunuzun yaşa göre boyu ne durumda, yaşa göre ağırlığı kaç olmalı, boya göre ağırlığı nasıl gibi soruların cevapları doğru bir şekilde tespit edilerek diyet sürecine başlanmalıdır.

Çocuğunuzun diyet sürecinin bir yetişkininkinden farklı olduğunu kabul edip müdahaleci yaklaşmamalısınız.

Bir çocuğun diyet süreci planlanırken hem ideal kiloya yaklaşması hem de büyüme ve gelişmesinin devam etmesi amaçlanır. Çocuğunuzu kısıtlamamalı, çocukluk ihtiyaçlarından katı bir şekilde mahrum bırakmamalısınız. Yoksa yetişkinlik döneminde çocuğunuzun kilo ve ruhsal sorunlarının önüne geçmek daha da güçleşecektir.

Çocuğunuza doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmaya çalışırken tüm ailenin alışkanlıklarını gözden geçirmelisiniz

Çocuklar alışkanlıklarını ailesinden öğrenir. Çocuğunuzun diyette başarılı olması, tüm aile bireylerinin uyumu ile doğru orantılıdır. Yapılan çalışmalarda ebeveynleri kilo veren çocukların daha motive oldukları ve daha iyi kilo verdikleri görülmüştür.

Yemeği çocuğunuzla birlikte yemelisiniz.

Yapılan bir çalışmada haftada üç günden fazla ailesi ile birlikte yemek yiyen çocukların yanlış besin seçme ihtimalinin %20; fazla kilolu olma ihtimalinin ise %12 daha az olduğu görülmüştür. Bu yüzden şartlarınız çerçevesinde mutlaka birlikte yaptığınız kahvaltı ve akşam yemekleri planlamalısınız. Bu çocuğunuzun sizin dahil olmadığınız yemeklerinde de daha doğru besinleri tercih etmesine yardımcı olacaktır.

Bir anda büyük değişimler beklemeyin ve sabırlı olun.

Çocuğunuzun beslenmeyle ilgili yanlışlarını bir anda değiştirmesini beklemeyin. Küçük hedefler koyun ve onları tamamlayarak ilerleyin. Örneğin ‘Bu hafta kahvaltımızı saat 09.00’da yapacağız; diğer hafta beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketeceğiz. ‘ gibi adım adım ilerlemeyi tercih edin.

Fiziksel aktivitesini artırmaya yönelik çözümler bulmaya çalışın.

Çocuğunuzun ilgilendiği bir spor yoksa, ilgileri doğrultusunda bir spora teşvik edebilirsiniz. Ailece yürüyüşler yapabilir, haftanın belli günlerini aile aktivite günü olarak ayırabilirsiniz. Yüzme, basketbol, voleybol, tenis, futbol gibi dallarda dersler aldırabilirsiniz. Ona bilgisayar, telefon, televizyon gibi ekranların karşısında uzunca süre vakit geçirmemesi gerektiğini; hareket etmeye ihtiyacının olduğunu güzel bir üslupla anlatmalısınız.

Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın hem fiziksel hem psikolojik olarak sağlıklı olmaları en büyük temennilerimizdendir. Sağlığımızın temel öğelerinden birisi de yeterli ve dengeli beslenebilmektir. Bu nedenle çocuklarımızın sağlığı için onlara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmamız önemlidir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da gerektiğinde bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyor sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir;

Kilo vermenize Yardımcı Olacak Değişimler | Evde Bunlara Dikkat Edin

Sağlıklı gebelik için 5 egzersiz kuralı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.