enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2135
EURO
35,0089
ALTIN
2.500,43
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
33°C
Denizli
33°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
27°C
Cumartesi Açık
28°C

Kırkbin Kişinin Ölmesine Neden Olan Hastalık: İnme

Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel, geçen yıl ülkemizde kırk bin kişi inmeden dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayarak, inmenin yaşla sıklığı artan bir hastalık olduğunu söyledi.

Kırkbin Kişinin Ölmesine Neden Olan Hastalık: İnme
30.10.2018
A+
A-

PAÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel, 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Öncel “İnme, beyin damarlarında tıkanma veya kanama sonucu ani olarak gelişen, kol ve bacakta güçsüzlük (Felç), uyuşukluk, yüzde kayma, konuşma bozukluğu, bilinç bulanıklığı, görme bozukluğu gibi bulgularla seyreden bir hastalıktır. Şehrimizde yaklaşık dokuz bin inme hastası mevcuttur. Geçen yıl ülkemizde kırk bin kişi inmeden dolayı hayatını kaybetmiştir. Yaşla sıklığı artan bir hastalıktır. En önemli risk faktörü yüksek tansiyondur, sonra şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, uyku apne sendromu, fazla kilo, sigara ve durağan yaşam gelmektedir” dedi.

Öncel felce, bunamaya ve ölüme yol açabilen inmeden korunmak için, “Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı mevcutsa kontrol altına alınmalı, yüksek kolesterol kontrol altına alınmalı, sigara kesinlikle kullanılmamalı (sigara içmeyen, ancak sigara içilen ortamda bulunan kişilerde bile inme riski iki kat artmaktadır), haftada en az dört gün kırkar dakika hızlı tempo ile yürüyüş yapılmalı, beyaz et, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, fazla kilolar verilmeli” önerilerinde bulundu.

İnme  başladıktan itibaren ilk üç saatte hastaneye başvurmanın çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Öncel uzmanlara başvurmanın ve erken teşhisin de önemini vurguladı.

 

      

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.