enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2672
EURO
34,8161
ALTIN
2.414,51
BIST
10.291,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

PAÜ Hastanesine Denizli’de Tek Olan Yeni Bir Cihaz Daha

PAÜ Hastanesine Denizli’de Tek Olan Yeni Bir Cihaz Daha

PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalına Kabin Tipi Solunum Fonksiyon Test Cihazı ( SFT ) alınarak hastalarımızın tedavisi kolaylaştırıldı.

Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu alınan cihaz hakkında açıklamalarda bulundu ; Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ hocamızın desteğiyle, hastane yönetimi göğüs hastalıklarında kullanmak üzere Türkiye’de ilk olan ultrasonik solunum fonksiyon testleri cihazını aldı. Bu cihazla basit spirometre, karbonmonoksit difüzyon ölçümü, vücut pletismografi (body box) ölçümleri, bronşprovakasyon testleri ve reversibilite ölçümleri yapılmaktadır. Bu cihazla  Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı ve izlemi rahatlıkla yapılmaktadır. Ayrıntılı bir şekilde akciğer volüm ve kapasitelerini ölçebildiği için, çeşitli nedenlerden dolayı akciğer ameliyatı olacakların ameliyat sonrası kalan kapasitelerini hesaplanıp, hangi hastaların ameliyat olması gerektiğine karar verilebilmektedir. Son zamanlarda kliniğimizde sıkça yapılan KOAH hastalarına bronkoskopik volüm küçültücü ameliyatları (akıllı sarmal tel tedavisi) için en önemli endikasyon nefes verdikten sonra akciğerde kalan hacimin artışlarıdır. Cihazımız olmadığı için hastalara yeterince tanı koyamıyorduk ya da bu testi yaptırması için hastaları şehir dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Artık rahatlıkla endikasyon konulmakta ve hastaların mağduriyetleri giderilmektedir.

Astım hastalığının tanısını koymak zordur ve diğer hastalıklarla çok sık karışır. Yine astım hastaları atak halinde değilse, yapılan bütün testler normal olarak bulunur. Basit üfleme  (spirometre) ve geri dönüş ( reversibilite ) testleri tanı koymamıza olanak sağlar. Bu testleri normal olan hastalarda klinik sonrası diğer bir tanı koyma testi de bronşprovakasyon testidir. Eski cihazımızda bu test cihaza sonradan montelenmiş başka bir cihazla el ile yapılan dozlarla yapılmaktaydı. Bu cihazla tamamen otomatik olarak yapılmakta ve insan kaynaklı hatalar sıfıra indirilmektedir.

İnterstisyel akciğer hastalıkları Astım ve KOAH’dan sonra en sık görülen kronik akciğer hastalıklarındandır. Bu grubun en sık görülen hastalığı (İdiyopatik pulmoner fibrozis) (İPF) akciğer büzüşmesidir. Son yıllara kadar net bir tedavisi olmayan bu hastalığa son  2-3 yıldır yeni tedaviler eklenmişti. Sağlık bakanlığı bu tedavileri ödemek için difüzyon testlerini mecburi kılmıştır.

Göğüs Hastalıkları AD. Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan ise akciğer hastalığı olan bir hasta için yapılması gereken bütün testlerin kliniğimizde yapılmasından dolayı başka bir merkez aranmasına gerek kalmadığı için hem hastalar adına hem de üniversite adına mutlu olduğunu belirtti.

PAÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Türkçüer; bu ölçümü yapan Denizli’ de tek, bölgede İzmir’den sonraki tek merkez olmasının üniversitemiz ve hastanemiz için çok önemli bir hizmet olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.