enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4519
EURO
34,7410
ALTIN
2.440,77
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
29°C
Denizli
29°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Sosyal medyanın uyku problemi yaşattığını biliyor muydunuz?

Sosyal medyanın uyku problemi yaşattığını biliyor muydunuz?
31.08.2020
A+
A-

Günümüz koşullarında akıllı cihaz kullanımı ve sosyal medya hesabı açma yaşı bir hayli düştü. Ortaokul hatta bazı ilkokul çocuklarının bile sosyal medya hesapları var. Tablet, bilgisayar, cep telefonu kullanmayı öğrenmeleri ise çok daha küçük yaşlara kadar iniyor. Paralel olarak uyku problemleri yaşamaları da artıyor. Uzmanlara göre bu ne kadar sağlıklı? Uyku problemleri için ne yapılabilir? Sosyal medyanın uyku problemleriyle ilgisi ne?

EKLEM AĞRILARINDAN UYKU RPOBLEMLERİNE

Sosyal medyanın yaygınlaşması ile hem fizyolojik hem de psikolojik rahatsızlıkların sayısı arttı. Sosyal medyanın algoritması ve içerisindeki oluşan yapay hayat insanları bağımlı yapıyor. Elimiz sürekli telefona gidiyor. Bazen neye baktığımızı bilmeden sadece bakmak için ekrana bakıyoruz. Sürekli beğenilerimizi takipçi sayılarımızı, yorumlarımızı takip eder olduk. Fark etmesek de beynimizi ve vücudumuzu zannettiğimizden fazla yoruyoruz. En sık duyulan problem “eklem ağrıları” Ortopedi uzmanlarına göre sürekli telefon tutmaktan parmak eklemlerinde zedelenmeler artmaya başladı. Kemik ağrılarına neden olan bir diğer etken ise radyasyon.

Bir de sosyal medyanın yaygınlaştırdığı psikolojik rahatsızlıklar var. Anksiyete, panik atak, depresyon, stres, saldırganlık gibi vakaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Artık herkes daha gergin daha endişeli ve sabırsız. Yavaş yavaş uyku problemleri de ortaya çıkmaya başladı. Uzmanlara göre nedeni bilincin gün içinde çok fazla yorulması.

SOSYAL MEDYA VE UYKU PROBLEMLERİ

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre genç nesilde uyku problemi yaşayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Nedeni ise “sosyal medya” Sosyal medya kullanma yaşı ergenlerden çocuklara kadar indi. Çocukların ya da gençlerin elinde günün büyük bir vaktinde kıllı telefon veya tablet var. Bu da üzün süre ekrana bakmak ve radyasyona maruz kalmak demek. Sürekli ekrana bakınca ister istemez yazılar, fotoğraflar videolar görüyoruz. Beynimiz büyük çoğunluğunu kaydediyor ve işlemeye başlıyor. Kısaca bilincimiz sürekli çalışması ve yorulması demek.

Sosyal medyanın uyku kalitemize bir diğer negatif etkisi de sosyal medya yüzünden başlayan psikolojik rahatsızlıklar. Sosyal medya, eğlenceli gibi görülse de bir süreden sonra yarattığı stres, anksiyete gibi rahatsızlıklardan dolayı uyku kalitesini etkiliyor. Özellikle de gençler gece geç saatlere kadar oturuyorlar. Zaten normal uyku süreleri 8 saatten az olan gençlerin geceleri uykularından uyanıp geri uyudukları biliniyor.

Uyku problemi sadece az uyumak değil. Gereğinden fazla uyuyan ve dış dünyadan soyutlanan ergenler de var. Sadece internette ya da sosyal medyada kurduğu hayatı yaşayıp gerçek ilişkiler kurmuyorlar.

UYKU PROBLEMLERİNE ÇÖZÜMLER

1)Çocuğunuzun ya da bir arkadaşınızın uyku problemi yaşadığını düşünüyorsanız öncelikle bunu onunla konuşmalısınız. Gençler ve çocuklar sosyal medyayla  o kadar iç içe yaşıyorlar ki problemleri onların “normali” oluyor. Uyudukları uyku saati ya da uyku kalitesi onlar için çok normal.

2)Normal zamanlarda uykusuz olduğunuzda ya da uyuyamadığınızda yaptığınız gibi ılık bir duş ve bitki çayları önerilebilir.

3)Temiz çarşaf ve temiz kıyafetlerle yatağa girmek uyku kalitesinde artışa neden olur. Uykuya dalmadan önce muhabbet edebilirsiniz ya da kitap okumasını tavsiye edebilirsiniz burada amaç telefondan ya da tabletten uzak durmasını sağlamak.

4) Yattığı odaya kaktüs gibi bitkiler koymak odadaki radyasyonu emer ve daha rahat uyumasını sağlayabilir.

5)Konuştuğunuzda uyku problemlerinin nedenini kaygı ya da stres olarak nitelendiriyorsa bir uzmanla görüşmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.