enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
32°C
Denizli
32°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
33°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Tabipler Odasından Açıklama Geldi

Tabipler Odasından Açıklama Geldi
31.07.2018
A+
A-

Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Giresun’da yaşanan yaşlı adamın ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili bugün bir basın açıklamasında bulundu.

Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı C. Meral Alten yaptı.

Alten “23.07.2018 tarihinde Giresun’da eşinin ilaçlarını yazdırmak üzere aile sağlığı merkezi hekimine başvuru yapan Yusuf Topal’ın, hastayı muayene etmeden ilaç yazmasını talep etmesi, hekimin kanunen hastayı görmeden ilacı yazamayacağını söylemesine rağmen hasta yakınının uzun süren ve giderek şiddete yönelen yaklaşımı sonucu hekimin ‘beyaz kod’ sistemini işleterek güvenlik güçlerini çağırmak zorunda kalması sonucu asm dışına çıkarılmış ve şahsın dışarda da güvenlik güçlerinin dinlemeyerek müdahale etmesi sonucu oluşan müdahalelerin ardından yaşamını yitirmesi ile acı bir şekilden sonlanması ile burada toplanmış bulunuyoruz.

Burada ana olayı açıklamamız gerekirse;

Hasta muayene edilmeden, görülmeden ilaç yazılması, rapor düzenlenmesi kanunlarımıza göre suç olup, resmi evrakta sahtecilik, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma eylemi olarak tanımlanmaktadır. Hasta yakınına yardım, iyi niyet gibi nedenlerle bu uygulamayı göz ardı eden bu hekimler hakkında soruşturmalar açılıp, disiplin, para ve hapis cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle hasta yakınına hekimin hastayı görmeden reçete yazmayı istemesi suç olup, burada hekimin hatayı göremeden reçeteyi yazmaması doğru olandır.

Sağlık bakanlığı görevi başındaki hekimin ve sağlık personelinin çalışmasını engelleyen, hakaret ve şiddet uygulayan hasta ve yakınlarına karşı güvenlik güçlerinden yardım isteme sistemi olan ‘beyaz kod’ uygulamasını başlatmıştır. Bu uygulama hekimin kendini koruyamayacak duruma geldiğinde bunu talep eden hekimi de bunaltan ve bu nedenle de çok zorda kalmadan başvurulmayan bir sistemdir. Nitekim Giresun’da hasta yakını 08:45 ‘te polikliniğe gelmiş kendisine hasta olmadan kanunlara göre ilacın yazılamayacağı belirtilmiş, 11’de hasta yakını ile iletişim sonlandırılamayınca beyaz kon işleme konulmuştur. Sistemin işlenmesi sonucu sağlık merkezine gelen polisler Yusuf Topal’ı dışarıya çıkarmış olup, sağlık merkezi dışında gelişen olaylarla hekimin ilişkisi olmamaktadır. Yasa ve mevzuatların emrettiği kuralları uygulayan meslektaşımız hasta olmadan reçeteyi yazmadığı ve korunma ihtiyacı ile beyaz kod işlediği için basın ve sosyal medyada suçlu ilan edilerek linç kampanyası oluşturulmuş, ardından Sağlık Bakanlığı kendi koyduğu yasa ve mevzuatı uygulayan hekimini açığa alarak cezalandırmıştır. Bu durum son dönemlerde giderek artan sağlıkta şiddet ortamını daha da kötüleyici olacaktır.

Sonuç olarak Dr. Özlem Yağdıran görevine iade edilmelidir.

Sosyal medyada ve basında çıkan hekime karşı çıkan linç kampanyasının yönelik haberlerin engellenmesi için gereken yapılmalıdır.

Hasta hekim ilişkisini zedeleyecek yöndeki haberler özellikle sağlık personeline yönelik olumsuz haberler kadar hekimin v sağlıkçıların yönünden de olayların değerlendirilmesi ve medyada yer alması dileğimizdir” dedi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.