enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4525
EURO
34,7453
ALTIN
2.435,40
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
29°C
Denizli
29°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Uzman Dr. Çakır anlattı.. Çocuklar kabızdan nasıl korunur?

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Çakır çocuklarda sıkça görülen kabızlık sorunu hakkında bilgiler verdi. Ailelere önemli uyarılarda bulunarak kabızlıktan korunma ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Uzman Dr. Çakır anlattı.. Çocuklar kabızdan nasıl korunur?
29.06.2022
A+
A-

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Çakır, çocuklarda sıkça görülen kabızlık sorunu hakkında bilgi verdi. ‘Özellikle yaz aylarında sıvı tüketiminin yeterli olmaması ve lifli gıda alımının az olması kabızlığa yol açabiliyor’ diyen Uzm. Dr. Hakan Çakır, ailelere önemli uyarılarda bulunarak kabızlıktan korunma ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Uzm. Dr. Hakan Çakır “1 aydan uzun süre boyunca, haftada 2 ve daha az dışkılama olması kabızlık olarak tanımlanıyor. Ek olarak karın ağrısı veya dışkılama yaparken ağrı da kabızlığa eşlik edebiliyor. Çocukluk çağı kabızlıklarında tedaviye karar vermeden önce kabızlığın neye bağlı olduğunu bilmek gerekiyor. Genellikle başka bir hastalığı olmayan, ilaç kullanmayan, büyüme ve gelişmesi iyi olan çocuklarda altta yatan ciddi bir hastalık düşünmüyoruz. Bu hastalarda öncelikle sıvı alımını arttırma ve lifli gıdalara özendirme yoluna gidiyoruz. Eğer varsa paketli market yiyecekleri ve abur cubur gibi uygunsuz beslenme alışkanlıklarından uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Sonrasında geçici bir süreliğine hastayı ilaç tedavisi ile izleyip aynı zamanda çocuğa sağlıklı bir tuvalet alışkanlığı da kazandırmaya çalışıyoruz. Tüm bu müdahaleler ile kabızlıkları büyük bir oranda çözüyoruz” dedi.

“Uygulanılan tüm tedavilere rağmen kabızlık çözülmez ise ne yapıyoruz?”

“Yukarıda bahsedilen tüm uygulamalara rağmen kabızlık çözülmez ise, özellikle bu durum çocuğun kilo alımı, boy uzaması ve gelişimini etkiliyorsa altta yatan bir hastalığı olabileceği şüphesi ile hastalardan tetkik istiyoruz. Varsa altta yatan saptadığımız hastalığı tedavi ediyoruz. Tetkik sonuçları normal gelen hastalarda ise destekleyici tedaviye devam ederek, kilo alımı, boy uzaması ve yaşa göre gelişimi takip ediyoruz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.