enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
29°C
Denizli
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
31°C

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü mesleği icra eden gazetecileri onurlandırmak için kutlanan bir gündür. 1961 yılından bugüne 10 Ocak’ta Türkiye’de kutlanan Çalışan gazeteciler gününün nasıl ortaya çıktığına gelin birlikte bakalım.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
10.01.2019
A+
A-

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

4 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma hayatlarında çok önemli iyileştirmeler getiren ve sosyal haklarını da güvence altına alan 212 sayılı yasa kabul edildi.

10 Ocak 1961’te resmi gazetede yayınlanması üzerine 9 gazete sahibi yasayı protesto etmek için gazetelerini 3 gün yayımlamama kararı aldı. O gazeteler şunlar idi: Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul, Yeni Sabah.

Bu yasa ile üzerlerine yüklenen sorumulukları kabul etmek istemeyen ve yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden 9 gazete patronu ortak bir bildiriye imza attı.

“Dokuz patron olayı” olarak da tarihe geçen bu olay üzerine gazeteciler, boykot süresi boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın gazetesi üç günlük boykot boyunca düzenli olarak yayınlandı. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

10 Ocak; 1961’den 1971 yılına kadar Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanandı. 1971 yılındaki askeri muhtıranın ardından çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen tepki ile günün adı “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı.

Biz de Denizli Deda Haber ailesi olarak tüm meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.

“Basın hürriyeti kalkarsa, vicdan, eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar.”

F.D.Roosevelt

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.