enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2171
EURO
35,1176
ALTIN
2.467,80
BIST
10.174,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
30°C
Denizli
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Açık
33°C

21.Yüzyılın Vebası | Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

21.Yüzyılın Vebası | Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?
A+
A-

Sosyal medya bağımlılığı gün geçtikçe ciddi bir hal almaya başlayan 7 den 70’e herkesin problemi olan bir ruh hastalığı. Peki bu bağımlılık nedir? Sosyal medyanın zararları nelerdir? Bu yazımızda sizin için sosyal medya bağımlılığına dair merak edilenleri derledik. İyi okumalar.

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Sosyal medya bağımlılığı yüzyılımızın alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklarının yanında en büyük bağımlılık haline geldi. Bugün küçücük bir bebeğin elinde bile bir telefon görmek mümkün. Telefon bağımlılığı bebek yaşlara kadar düşmüşken bireysel olarak harekete geçmek gerektiğini düşünüyoruz. Peki ya sosyal medya nedir? Sosyal medya bağımlılığı nedir? Biraz bundan bahsedelim.

Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya bağımlılığı ise en basit haliyle başka işler ile ilgilenirken aklınızı sürekli olarak telefonunuzdaki bildirimlerde olması demek. İş yaşamınızda, sosyal hayatınızda veya kitap okurken aklınızın sürekli uygulamalardan gelecek bildirimlerde, beğenilerde, mesajlarda olması yani sürekli bir düşünce ile aklınızın meşgul olması. Sosyal medya bağımlılığı bir anlamda da sosyal hayatınızdan kopup kendi kurduğunuz sosyal mecralarda yaşamaya çalışmak gibi bir durum. İlk bakışta çok sorun teşkil ediyor gibi gelmese de bu tanımladığımız sosyal medya bağımlılığı diğer sigara, alkol gibi bağımlılıklardan farkı yok. Şu an için bir ruh hastalığı olarak tanımlanmamış olsa da sosyal medya bağımlılığı yüzyılımızın yüzleşmesi gereken ciddi problemlerinden biri.

Şöyle bir örnek verelim;

Sosyal medya bağımlılığı olarak tanımladığımız şey telefonunuza gelen bildirimlere bakmak, sosyal mecralarda fotoğraf paylaşmak gibi şeylerle olmuyor. Bunlar sosyal medyada aktif olmak demek yalnızca bu bir tercih meselesi. Ancak, arkadaşlarınızla buluştuğunuz bir akşam yemeğinde, sosyal medyaya fotoğraf yüklemek amacıyla doğru açı, doğru poz çekimine dakikalarınızı hatta saatlerinizi harcıyorsanız işte biraz böyle başlıyor aslında. Bu bir sorun değil. Asıl sorun şurada başlıyor, bu çabanızın üstüne dakikalarca fotoğrafı daha iyi hale getirmeye, paylaşmaya uğraşıyorsanız bu bir bağımlılık. Bir de bunların üzerine fotoğrafa gelen beğeniler ve yorumlarla ilgili ortamınızda konuşmayı durduramıyorsanız üzgünüz ki sosyal medya bağımlısısınız.

SOSYAL MEDYANIN ZARARLARI

Sosyal medya bağımlılığının zararları 2012 yılında İngiltere’de yapılan Ulusal Kaygıyla Dayanışma ve Yardımlaşma Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre sosyal medya kullanıcılarının %63’ü sosyal medyayı sık kullanımından dolayı kötü etkileniyor. Bugün bu oranın daha fazla olması muhtemel. Sosyal medya kullanımından kötü etkilenme durumu tamamı ile ruhsal diyebiliriz. Sosyal medya bağımlılığından kötü etkilenebileceğiniz zihinsel durumlar şu şekilde;

  • Güvensizlik

Güvensizlik sosyal medya kullanımının en yaygın yaşanılan duygu durumlarından biridir. Her ne kadar sosyal medya uygulamalarında hayatlar tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor olsa da sürekli yeni fotoğraf ve videolarla karşılaşmak sizi kıskanç hale getirebilir. Bu da sizin zamanla ruh sağlığınızı etkileyerek sizi güvensiz hale getirebilir.

  • Siber Zorbalık

Sosyal medya uygulamalarında anonim hesap oluşturmanın kolaylığını bile kötü niyetli insanlar ekranların arkasına saklanarak sizi tehdit edebilir. Tehdit edilme düşüncesi bile stres yaşamanıza sebep olur.

  • Sosyal Anksiyete

Sosyal medya uzun süre ve sık kullanımda insanlarla olan etkileşiminizi de etkileyebilir. Sürekli sosyal medya aracılığı ile iletişim kuran biri bir süre sonra iletişim kurmayı daha kolay hale getirdiği için ekranların arkasına sığınarak yaşamayı doğru görebilir. Bu da sosyal anksiyeteye sebep olur.

  • Dikkat Dağınıklığı

Sosyal medya uygulamaları bakıldığında kullanımınıza göre değişecek olsa da aslında yaratıcılığınızı öldüren bir etken. Çünkü gün içinde sürekli başka insanların hayatlarına dair fotoğraflar, videolar görmeye dakikalarınızı hatta saatlerinizi harcıyorsunuz. Yani zamanınızın çoğunu işe yaramaz bilgiler için harcıyorsunuz. Bunun yanında sahip olduğunuz yetenekleri kullanmazsanız beyniniz zamanla entelektüel bilgi almamaya başlar ve zihinsel aktivitenizi düşürür. Bu da zamanla olaylara karşı tepki vermenizi düşürür.

  • Duygu Durumunu Gizleme

Sosyal medya kullanımının çağımızdaki en büyük yarattığı sorunlardan biri de duygu durumunu gizleme denilebilir. Yaşanılan kötü durumlarda sosyal medya bir tür kaçış dünyası olabilir ancak uzun vadede ruhsal sağlığınızı tehdit eden bir unsur. Uzun vadede kişiliğinize zarar verebilir.

Dilerseniz ‘Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak İçin 7 Öneri‘ ile ilgili içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Hazırlayan: Ebru ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.