enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Aşık Olmak | Aşk Size ve Kalbinize İyi Bakar

Aşk nedir? Yüzyıllardır varlığı tartışılan, uğruna dağları deldiren, çöller aştıran aşk gerçekten nedir? Aşk iksiri diye bir şey gerçekten var mıdır? Yoksa bilimsel bir açıklaması mı var? Aşka dair bilinmeyenler ve merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Aşık Olmak | Aşk Size ve Kalbinize İyi Bakar
A+
A-


‘Aşk nedir?’ sorusu yüzyıllardır süregelen ve kesin bir cevabı olmayan, olsa bile aşkı gerçekten tanımladığına inanılmayan bir his. Aşk üzerine yapılan açıklamalar kimseyi tatmin etmedi bugüne kadar. Çünkü aşk yaşanınca güzel. Peki aşk nedir? Aşk gerçekten var mıdır? Sevgililer Günü yaklaşırken aşka dair bilinmeyenleri sizler için hazırladık.

Aşık olma inancınız size aşk ile ilgili ne düşündürür bilemeyiz. Ancak yapılan araştırmalarda aşk denilen duygunun bir açıklaması var. Yaşanılan bu duygu sırasında vücut normal koşullarda salgılamadığı oksitosin, dopamin, seratonin, endorfin ve adrenalin hormonlarını salgılamaya başlıyor. Aslında sevdiğiniz insana baktığınızda içinizdeki kıpırtının, midenizdeki krampların, kelebek etkisinin tüm sebebi vücudunuzda gizli. Eğer ki aşk iksiri diye bir şey varsa formülü de budur diye düşünüyoruz. Bu aşk iksirinin en belirgin etkisi  tam da düşünüldüğü gibi kalp üzerinde gösteriyor. Aşk üzerine yapılan araştırmalara göre; göğüste oluşan sıkıntı ve heyecan hissi, çarpıntı, kalbin yalpalayarak atması, anlamsız bir huzursuzluk hali aşkın vücudu ele geçirdiğini gösterir.

 Aşık olmak, uzun vadede kalp krizi riskini azaltır, kalbin ömrünü uzattığı da kanıtlanmıştır.

Aşık olmak, hayatınızı renklendirip sizi bulutların üzerine çıkarırken vücudunuz da bu hislerden nasibini alıyor elbette. Şimdi gelin hep birlikte aşkın sağlığımız üzerindeki etkilerine bir bakalım.

Aşık Olmak, Tansiyona İyi Geliyor…

Evet yanlış duymadınız! Aşk ve sevgi tansiyonu düşürüyor. Yapılan bilimsel çalışmalar sıcak bir kucaklaşma sonrası gelecek 10 dakikalık sevgi dolu konuşmanın, tansiyonu düşürdüğünü ortaya koyuyor. Duyguların, sevmenin sevilmenin etkisi bu. Bu etkinin temelinde vücutta artan gevşeme hormonu oksitosin bulunuyor. Tansiyonu düzenleyen diğer bir etken ise vücuttaki stresin azalması, uyku kalitesinin artması, kişisel bakım ve beslenme düzeninin daha kaliteli olması oluşturuyor. Kim istemez ki aşkın bu muhteşem etkilerini yaşamayı?

Sevin, sevilin a dostlar…

Aşık Olmak, Kolesterolü Düşürüyor…

Garip gelebilir ama aşk kolesterole de iyi geliyor! Yapılan araştırmalar mutlu birliktelik yaşayan çiftlerin, vücuttaki stres hormonlarının azalmasına paralel olarak kolesterol seviyelerinin de daha düşük olduğuna işaret ediyor. Mutlu çiftlerin beslenme alışkanlıklarının daha kaliteli olması da kolesterol dengesini olumlu etkiliyor. Düzenli spor yapan çiftlerin, tek başına spor yapanlara oranla spora devam etme oranının daha yüksek olduğunu gösterirken, bu sayede yağ seviyeleri de belirgin şekilde düşüyor.

İşte ikiyken bir olma etkisi…

Aşık Olmak, Ömrü Uzatıyor…

Mutlu birliktelik yaşayan kişilerin, yalnız yaşayan kişilere oranla daha uzun yaşadıklarını biliyor muydunuz? Tek başına yaşayan kişilerde depresyonun ve sağlıksız beslenmenin daha sık, sigara ve alkol tüketiminin fazla olduğu görülüyor. Bilimsel çalışmalar, tek başına yaşayan kadınların ortalama 2 yıl, erkeklerin de ortalama 6-7 yıl ömürlerinin kısaldığını gösteriyor.

Aşık Olmak, Mutluluk Veriyor…

Aşık olunca beynin salgıladığı dopamin, endorfin ve seratonin gibi hormonlar kişiye mutluluk verirken, adeta birer antidepresan etkisi yaratıyor ve kalp damarları depresyonun zararlı etkilerinden korunuyor. Aşk derken sadece iki karşı cins arasında süregelen duygusal yakınlaşma düşünülmemeli. Kişiye huzur verecek aile sevgisi, hayvan ve doğa sevgisi, tasavvufi aşk da kalp sağlığına olumlu etki yapıyor. Yani aşk kişiye külfet olmamalı, tam tersine kişinin hayatına olumlu katkı yapmalı. Bunedenle aşkta kalp/beyin dengesini iyi ayarlamak gerekiyor.

Aşık Olmak, Kalp Krizi Riskini Azaltıyor…

Aşk uzun vadede kalp krizi riskini azaltıyor. Mutlu ve huzurlu bir ilişki yaşayan çiftlerde uyku kalitesi artarken, kalp krizi riskinin azaldığı görülüyor. Stresin panzehri olarak gösterilen aşk sayesinde vücuttaki stres hormonu kortizolün azalmasıyla şeker ve kolesterol döngüsünde düzelme izleniyor ve damarlar korunuyor.

Aşkın karşısında ne durabilir ki?

Aşık Olmak, Bağışıklığı Güçlendiriyor…

Aşk üzerine yapılan araştırmaların bir diğer sonucu da aşk iksiri olarak adlandırdığımız hormon karışımının en önemli öğesi olan oksitosin ile kan basıncında düzelme izlenirken, vücudun bağışıklık sistemi daha da güçleniyor ve damarlardaki iltihabi durum azalıyor.

Söylediğimiz gibi, aşkın karşısında kim durabilmiş ki bugüne kadar ne dağlar ne çöller ne denizler… Sevin, sevilin. Sarılın sevgilinize, sevdiklerinize.

Aşk ne güzel şeysin sen!

Dilerseniz, Sevgililer Günü ile ilgili tavsiyelerimize de göz atabilirsiniz.

Hazırlayan: Ebru ÖZKURT

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.