enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3122
EURO
34,7810
ALTIN
2.413,69
BIST
10.224,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Şiddete Uğrayan Kadına Ücretsiz Avukat

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Mefaret Aydın Çam, kadınların haklarını iyi bilmesi ve şiddetle mücadele etmekten vazgeçmemesini söyleyerek, şiddete uğrayan ama ekonomik durumu olmayan kadınlara, adli yardım talebinde bulunduğunda Baro, davası için ücretsiz avukat atayacağını belirtti.

Şiddete Uğrayan Kadına Ücretsiz Avukat
26.11.2018
A+
A-

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Mefaret Aydın Çam, komisyon olarak kadına şiddetle ilgili yaptıkları çalışmaları Deda Haber’e anlattı. Aydın Çam şiddetin nedenleriyla ilgili “Kadına şiddetin nedenlerinin başında ekonomi ve eğitim geliyor. Temel eğitimimizde sorun var maalesef. Şiddete karşı bilinci daha küçükken kazandırmak gerekiyor. Ekonomik bağımsızlık, iş imkanı ve sosyal güvencenin olmaması şiddeti doğuran nedenlerden bazıları” dedi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalar hakkında Çam, “Şiddete uğrayan kadınların haklarını komisyon olarak savunuyoruz. Gönüllü avukatlarımız var. Her Cuma ŞÖNİM’de nöbet tutuyoruz. Konukevine gelen şiddet gören kadınların sorularını cevaplıyoruz. Avukat tutmak için ekonomik güçleri yoksa Adli Yardımdan faydalanıyorlar. Baro kadınlara ücretsiz avukat görevlendiriliyor.

Komisyon olarak kadın derneklerine destek oluyoruz. Kadınlarımız bize her türlü ulaşabiliyor. Kadınlarımızı hemen bırakmıyoruz. Onlarla irtibat kurmaya devam ediyoruz. Kadın Platformuyla ilçelerde kadına şiddete karşı eğitim çalışmaları yaptık. Önümüzdeki dönemde yeniden yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Anne babalar çocuklarını takip etmeli”

Duyduğu bir olayı anlatan Mefaret Aydın Çam, anne ve babaların çocuklarını takip etmeleri konusunda da uyardı. Çam, “Geçen yıl ortaöğretim kurumlarında öğrencilere,  çocuk hakları, cinsel istismar gibi konularda eğitimler vermiştik. Bu eğitimlere yeniden başlamayı düşünüyoruz. Cezaevindeki çocuklara eğitim veriyoruz. İnternet hem faydalı hem zararlı. Çocukların internette ne yaptıkları mutlaka kontrol edilmeli. Yaşanan bir olayı aktarmak istiyorum. Bir grup çocuk internette cinsel içerikli video buluyor ve kendi aralarında deniyorlar. Bu çocuklardan birisinin psikolojisi bozuluyor. Babasıyla paylaşıyor, babası ilgilenmiyor, uyduruyorsun diyor geçiştiriyor. Sonra çocuk okulda derste ağlamaya başlıyor. Öğretmeni üsteleyince anlatıyor. Müdüre yansıyor olay, müdür konuyu kapatmak istiyor ve kapatıyorlar. Olay bir süre sonra ortaya çıkıyor.  Bu gecikme çocukların psikolojik olarak daha çok yara almasına sebep oluyor. Anne ve babalar çocuklarını dinlemeli, takip etmeli. Okul müdürleri bu tür olayları ihbar etme zorunluluğu var, mutlaka ihbar etmeli. Doktorlar şiddet unsuruna rastladığında ihbar etmeli” açıklamalarında bulundu.

“Şiddete şahit olduğunuzda ihbar edin”

Avukat Mefaret Aydın Çam kadına şiddet nasıl önlenir sorusuna ise, “Öncelikle hepimiz duyarlı olmalıyız, bir şiddet olayına şahit olduğumuzda hemen kolluk kuvvetlerini ihbar etmeliyiz. Kadınlar açısından baktığımızda kadın, erkeğe karşı mücadelesinde kararlı olmalı, erkeğin sana bir daha şiddet uygulamayacağım sözlerine kanmamalı çünkü bir kez başladı mı devam ediyor. Kadının korunmasına dair 6284 sayılı yasa, 8 Mart 2012’de çıktı. Kadınlar olarak mutlaka yasal haklarımızı bilmemiz gerekiyor. Kadınlar ekonomik olarak özgür olmalı. Kadın istihdamı artırılmalı” dedi.

“İyi hal indirimleri kesinlikle uygulanmamalı”

Kadına şiddet, kadın cinayeti ve çocuk istismarı davalarında iyi hal indirimlerinin uygulanmasına karşı olduklarını ifade eden Mefaret Aydın Çam, “Takım elbise ile kravatla iyi hal olmaz. Kadın cinayetinde, şiddetinde, çocuk istismarında iyi hal indirimi olmaz. Bu olaylar iyi insanların yapacağı eylemler değil. Daha ağır cezalar caydırıcı olacaktır” diye konuştu.

Haber: Ayşe Selçuk KAĞ 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.