Babadağ ilçesinin geçmişi yaklaşık 700 yıl öncesine uzanır. İlk adı Beşikkkaya olan ilçe, daha sonradan Kadıköy ismini aldı.
İlçe 1528 yılına ait tapu defterlerinde köy olarak kaydı bulunmaktadır.
Döneminde demiryolu gelmesi ile Sarayköy ilçe, Kadıköy ise nahiye oldu. İlçenin ismi posta idaresinde İstanbul Kadıköy ile karıştırılmaya başlanında 1935 yılında, Babadağ adını alır.
İlçenin 700 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. İlk adı “Beşikkaya”; olan Babadağ, daha sonra Kadıkeriyesi (Kadıköy) ismini almıştır. .Bu ismin,geçmiş zamanlarda yaşanan halktan bir; kişinin eğitim görerek kadı olmasıyla alındığı söylenmektedir. İlçenin Kanuni Sultan Süleyman devrine ait 1528 tapu defterinde köy olarak kaydı bulunmaktadır. Aynı kayıtlarda, Hisar, Ahıllı ve Oğuzlar köyleri de yer almaktadır. Hicri 1299’da civara demiryolu gelmesiyle Sarayköy ilçe, Kadıköy nahiye olur. Kadıköy adı, İstanbul Posta İşlerinde İstanbul’un Kadıköy’ü ile karışıklıklar meydana getirmeye başlar. Bu nedenle yöre:1935 yılında sırtını yasladığı dağlardan esinlenerek “Babadağ” adını alır.
1528 yılında tapu kayıtlarında köy olarak geçen Babadağ, 1877 yılında belediye ve 1988 yılında ise ilçe olmuştur. İlçe statüsüne sahip olmadan önce Sarayköy mülki idaresine bağlı kalmıştır.
İlçede dokumacılığın tarihi de 700 yıl öncesine dayanmaktadır.
İlk yerleşim dönemlerinde yörede bulunan su kaynakları ve doğal bitki örtüsü hayvancılığı elverişli hale getirmiştir. Dokumacılığın da bölgede yetiştirilen hayvanların çalılara takılan yünlerini eğirerek dokunan heybe, halı ve kilimlerle başladığı rivayet edilir. Kök boyası ile boyanan bu ürünler zaman içinde gelişerek günümüze kadar gelmiştir.
İlçe merkezi son 10 – 15 yıllık sürede dışarıya çok fazla göç vermemiştir. Bunun sebepleri tekstilde yaşanan krizler ve fason üretime dayalı olması, marka üretememesidir.
Ancak yine son yıllarda yaşanan gelişmelerle gelişen dokumacılık ve tekstil tersine göçü başlatmış ve çevreden ilçeye yerleşimler görülmüştür.
İlçede dokumacılıkla uğraşanların bir bölümü geleneksek Babadağ dokumaları üretirken, bir kısmı da turistlere hitaben nostaljik eski el tezgahlarında üretim gerçekleştirmektedir.
[highlight]Babadağ haberleri ve Babadağ hakkında bilgiler için tıklayınız. [/highlight]
Kaynak: babadag.bel.tr