enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5157
EURO
34,9340
ALTIN
2.433,58
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Babadağ

Babadağ
10.05.2017
A+
A-

BabadağBabadağ’ın Tarihçesi

Babadağ ilçesinin geçmişi yaklaşık 700 yıl öncesine uzanır. İlk adı Beşikkkaya olan ilçe, daha sonradan Kadıköy ismini aldı.

İlçe 1528 yılına ait tapu defterlerinde köy olarak kaydı bulunmaktadır.

Döneminde demiryolu gelmesi ile Sarayköy ilçe, Kadıköy ise nahiye oldu. İlçenin ismi posta idaresinde İstanbul Kadıköy ile karıştırılmaya başlanında 1935 yılında, Babadağ adını alır.

İlçenin 700 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. İlk adı “Beşikkaya”; olan Babadağ, daha sonra Kadıkeriyesi (Kadıköy) ismini almıştır. .Bu ismin,geçmiş zamanlarda yaşanan halktan bir; kişinin eğitim görerek kadı olmasıyla alındığı söylenmektedir. İlçenin Kanuni Sultan Süleyman devrine ait 1528 tapu defterinde köy olarak kaydı bulunmaktadır. Aynı kayıtlar­da, Hisar, Ahıllı ve Oğuzlar köyleri de yer almaktadır. Hicri 1299’da civara de­miryolu gelmesiyle Sarayköy ilçe, Kadı­köy nahiye olur. Kadıköy adı, İstanbul Posta İşlerinde İstanbul’un Kadıköy’ü ile karışıklıklar meydana getirmeye başlar. Bu nedenle yöre:1935 yılında sırtını yasladığı dağlardan esinlenerek “Babadağ” adını alır.

Dokumacılık 700 yıl önce başladı

1528 yılında tapu kayıtlarında köy olarak geçen Babadağ, 1877 yılında belediye ve 1988 yılında ise ilçe olmuştur. İlçe statüsüne sahip olmadan önce Sarayköy mülki idaresine bağlı kalmıştır.

İlçede dokumacılığın tarihi de 700 yıl öncesine dayanmaktadır.

İlk yerleşim dönemlerinde yörede bulunan su kaynakları ve doğal bitki örtüsü hayvancılığı elverişli hale getirmiştir. Dokumacılığın da bölgede yetiştirilen hayvanların çalılara takılan yünlerini eğirerek dokunan heybe, halı ve kilimlerle başladığı rivayet edilir. Kök boyası ile boyanan bu ürünler zaman içinde gelişerek günümüze kadar gelmiştir.

İlçe merkezi son 10 – 15  yıllık sürede dışarıya çok fazla göç vermemiştir. Bunun sebepleri tekstilde yaşanan krizler ve fason üretime dayalı olması, marka üretememesidir.

Ancak yine son yıllarda yaşanan gelişmelerle gelişen dokumacılık ve tekstil tersine göçü başlatmış ve çevreden ilçeye yerleşimler görülmüştür.

İlçede dokumacılıkla uğraşanların bir bölümü geleneksek Babadağ dokumaları üretirken, bir kısmı da turistlere hitaben nostaljik eski el tezgahlarında üretim gerçekleştirmektedir.

[highlight]Babadağ haberleri ve Babadağ hakkında bilgiler için tıklayınız. [/highlight]

Kaynak: babadag.bel.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.