enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5047
EURO
34,9280
ALTIN
2.437,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil açıkladı! Çal Garası yüzde 50 civarında kuraklıktan etkilendi

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil açıkladı! Çal Garası yüzde 50 civarında kuraklıktan etkilendi
12.09.2021
A+
A-

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil 24.Geleneksel Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivalini EgeYön Tv’ye değerlendirdi. Kuraklığa da değinen Başkan Çil “son iki yıldır pandemiden dolayı bu festivali yapamadık. Üreticilerimiz olarak, bölge olarak, Çallılar olarak biz bu festivale alışkın olduğumuzdan içimizde bir burukluk vardı. Bu yıl coşkuyla, sevinçle bunu tekrar yaptık” dedi. Çal’ın Tescilli üzümü Çal Garası internetten satışa sunulması ile ilgili konuşan Başkan Çil “Çal üzüm memleketi, bağcılığın memleketi, binlerce yıldır bağ hep bu bölgede var olmuş. Buranın coğrafyasından, ikliminden, toprağından en güzeli olmuş her zaman. Bu bölgede bizim de kendimize has yetişen, daha sonraki yıllarda tanınarak, dünya tarafından da bilinerek iyiliği güzelliği kabul edilen Çal Garası diye üzümümüz var. Biz Çal Ziraat Odası olarak Çal Garası’nın coğrafi işaret tescilini de yaptırdık. Bu üzümle ilgili bütün çalışmaları yapacağız. Duymayan kaldıysa dünyanın en ücra köşesine kadar bölgemizin bağcılığını, tarımını duyurmayı hedefliyoruz” dedi.

Çal’da yetişen ürünler www.calgarasi.com.tr’de

Çal Kadın Kooperatifinin ürünlerinin de internetten satışa sunulduğunu açıklayan başkan Çil “Yöresel ürün işleyen bir kadın kooperatifimiz kuruldu. Çal’ın çalışkan, becerikli, marifetli kadınları bu işe de el attılar. Onları tebrik ediyorum. Burada görmüş olduğunuz bütün ürünler Çal Kadın Kooperatifimiz tarafından işlenmiştir. Bu ürünleri www.calgarasi.com.tr internet sitesinden de satışını yapıyorlar. Ürünlere Türkiye’nin, dünyanın her yerinden ulaştırmak mümkün. Bu anlamda da kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

“Çal Garası da kuraklıktan etkilendi”

“Kuraklık büyük bir sorun. Sadece Çal’da değil ülkenin her yerinde yaşanan bir sorun. Bütün ürünlerimizde kuraklığın zararı var. İlçe tarım raporlarımıza baktığımızda Çal’da yüzde 70, yüzde 90 oranında ürünlerimizin kuraklıktan etkilendiği de görülüyor. Çal Garasıda yüzde 40, yüzde 50 civarında, bazı bölgelerde yüzde 60 civarında üründe rekolte kaybımız var” dedi.

Çal’da sadece üzümün değil birçok tahıl ürününün, çerezlik ürünlerin, yem bitkilerinin de yetiştirildiğini belirtti. Bu ürünlerin de bölgeye gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kuraklık ile ilgili yardımın Çal’da yetiştirilen diğer ürünleri de kapsaması gerektiğini belirten Başkan Haşim Çil “Devletimiz kendi bütçesi ölçüsünde kuraklık ile ilgili bir yardım yapacağını açıkladı. Bu yardım hububat, nohut, mercek gibi ürünleri kapsıyor. Biz bölgemizde yetişen tıbbi aramotik bitkilerin de bu gruba alınmasını hatta ön talep almaya başladığında ilçe tarım müdürlüğümüz bunları da dahil ettirmişti. Ama sonrasında bunlara destek çıkmadı. Bunun yanında tarımda girdiler çok yüksek. Mutlaka bu ürünlerin hayvancılık da buna dahil, girdi ve ürün satış fiyatları arasında bir oran kurulması lazım. Gelişmiş ülkelere baktığımızda özellikle hayvancılıkta, diğer ürünlere de yapılabiliyor bu, yem süt paritesi diye bir şey var. Yani yeme geldiği oranda bir zam konu olduğunda aynı şekilde et ve süt fiyatlarında da bu uygulanıyor. Yani üretimin devamlılığını sağlayabilmek için uzun yıllar bu işi yapacak şekilde koruyabilmemiz için mutlaka bu şekilde bir uygulama olması lazım” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.