enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3833
EURO
34,5660
ALTIN
2.384,56
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Çal’a atanan kaymakam Çallı oldu! Pekmez yapmayı yerinde öğrendi

25.Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali sona erdi. Festivalin son gününde Çal’ın tescilli üzümü Çal Karasından pekmez yapıldı. Çal’a birkaç hafta önce atanan Kaymakamı Mert Çanga ilk tayin yerin olan Çal’da Belediye Başkanı Fethi Akcan ile üzüm çiğnedi pekmez savurdu.

Çal’a atanan kaymakam Çallı oldu! Pekmez yapmayı yerinde öğrendi
12.09.2022
A+
A-

Üzümü ile meşhur Çal’da 3 gün süren ve bu yıl 25.si düzenlenen Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Birkaç hafta önce Denizli’nin Çal İlçesi’ne atanan 26 yaşındaki Kaymakam Mert Çanca ilk tayin yeri olan Çal’da Belediye Başkanı Fethi Akcan’dan pekmez yapmayı öğrendi. Üzüm çiğneyen genç kaymakam şırasınıda içmyi ihmal etmedi. Kaymakam Çanga pekmez yapımının son aşamasında ise kaynayan pekmezi savurdu.

“BAZEN ÇALLILARDAN DAHA FAZLA SEVİYORUM”

Bazen Çal’ı Çallılardan daha fazla seçiyorum diyen Kaymakam Çanga “İlk görev yerim. 2 hafta önce geldim. Benim içinde yeni şeyler bunlar. Çal’ın Kültür’ünü olabildiğince tanımaya çalışıyorum, olabildiğince aktif olmaya çalışıyorum. Şimdiden Çal’ı en az Çalılar kadar da sevdiğimi iddia ediyorum. Belki de bazen Çallılardan daha fazla seviyorum. Güzel bir yer. İnşallah güzel işler de yapacağız birlikte. Festival çok güzel gidiyor. Festivalimizin de bugün son günü. Burada kadın kooperatifimiz, halk eğitim merkezimiz çok güzel işler yapıyorlar. Bu yöresel lezzetleri ortaya çıkarabilmek için çok güzel çabalar var. İlçeye daha yeni atamam nedeniyle tüm yöresel lezzetleri tadamadım ama elimden geldiğince tatmaya ve bundan sonra da bunları pazarlamak ve potansiyelini orta çıkartmak için elimizden geleni yapacağız. Tabi önce tatmak lazım. Çal üzümü çok güzel. Üzümün pek çok çeşidi var burada özellikle Çalkarası bir marka olmayı hakkediyor. Tescilini de aldılar. İnşallah daha da güzel olacak” dedi.

Çal karasının faydalarını anlatan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan “Geçmişten günümüze gelen pekmez gelenini aynı şekilde devam ediyoruz biz yörede. Çalın hemen hemen büyün mahallelerinde kışlık pekmezler hazırlanır. Çal karasının hem çekirdeği hem suyu çok faydalı. Özellikle çekirdeğinde ve kabuğunda atioksidan oranı çok yüksek olduğundan çok faydalı bir üzüm. Özellikle küçük çocukların gelişiminde, zeka seviyelerinin yükselişinde çok faydalı. Çal karası ayrıca kanser hastaları için de çok faydalı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.