enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3833
EURO
34,5660
ALTIN
2.384,56
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Çallı 12 kültürel lezzet yarıştı

Denizli’nin Çal İlçesi’nde bu yıl 25.si düzenlenen Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali son gününde yine dolu dolu geçti. Çallı ressam Gürcan Ekici, İbrahim Çallı’nın Torunları adı altında resim sergisi açtı. Çallı kadınların yaptığı yöresel lezzetler yarıştı. 9 Eylülde başlayan festival İrem Derici konseri ile son buldu.

Çallı 12 kültürel lezzet yarıştı
11.09.2022
A+
A-

25. Çal Kültür ve Sanat Festivali sonra erdi. 3 gündür dolu dolu geçen festivalin son gününde Çalı lezzetler yarıştı, İrem Derici birbirinden güzel şarkılarını Çalılılar için seslendirdi.

Çallı ressam Gürcan Ekici festivalde yerini aldı. Açtığın İbrahim Çallı’nın Torunları resim sergisi yoğun ilgi gördü. ‘İbrahim Çallılar yetişiyor’ sloganı ile Çallı 6 yetenekli çocuk ise sergide hem öğrendi hep Çal’ın resimlerini çizerek yeteneklerini sergiledi.

Ben aslen Çallıyım diyen Gürcan “Benim Çocukluğum İsabey Mahallesinden geçti. Liseyi Denizli’de okuduk sonra da orada kaldık. Buraya başkan beyin daveti üzerine katıldım. Etkinlikte bizim de katkımız olsun istedik. İbrahim Çallı’nın Torunları adı altında yapıyoruz bu etkinliği. Amacımız hem İbrahim Çallı’yı anmak, hem de gençlere örnek olmak amacıyla buradayım zaten. Gençlerde de çok heyecanlı bu konuda. Canlı performans yaptırıyorum yetenekli gençlere. Onarda ilk defa bu heyecanı yaşıyorlar. Aynı zamanda burada kısa bir de eğitim vermiş oluyorum” dedi.

Çallı kadınlar Çal’da yetişen ürünlerle yaptıkları yöresel lezzetler yarıştı. 12 yöresel lezzetin hazırlandığı ve jüriye sunulduğu kültürel lezzetler yarışmasının jüri koltuğunda ise DENTUROD (Denizli Turistik Otelciler Derneği) Başkanı Gazi Murat Şen, aşçılar Onur Solak ve Mert Salmansar oturdu.

BİR GASTRONOMİ OLMASAK DA BİZİMDE ÇOK GÜZEL YEMEKLERİMİZ VAR

Gazi Muart Şen “Denizlimizin çok güzel ilçeleri var, orada turizmin gelişmesine de katkı sağlamak istiyoruz. Destek veriyoruz. Bu tür organizasyonlara da elimizden geldiğince katılmak istiyoruz. Bugün burada yöresel yemeklerin sunulduğu bir yarışma yapıldı. Bizde elimizde geldiğince destek vermek için burada bulunduk. Çok başarılı yemekler vardı. Yöremizin çok güzel yemekleri var. Bunlarda unutulmadan gün yüzüne çıkacaklar. Vatandaşlarımızda tadacaklar. Bir gastronomi olmasak da bizimde çok güzel yemeklerimiz var. Bunları da gelen yerli ve yabancı misafirlerimize sunmak istiyoruz. İlçelerimizde yapılan festivallerde sanatçılardan ziyade yöresel ürünlerin satılması, yöresel ürünlerin sunulması, yöresel lezzetlerin geliştirilmesi çok daha önemli. Burada yaşayan halk ne kadar turizmden pay alırsa, o kadar turizmin içinde olur. Daha fazla refah seviyesine kavuşurlar. Buraya daha fazla yerli ve yabancı misafir geldikçe belediyelerin üzerinde daha büyük baskı olur, belediyeler de daha iyi hizmet getirirler. O yüzden halkın da bu tür etkinliklere destek vermesi ve içinde olmasını ben diliyorum” şeklinde konuştu.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan “Bu ne ilkleri yaşıyoruz. Yöresel lezzetleri, mutfağımızı ön plana çıkaralım diye böyle bir şey düzenledik. 12 kadınımız katıldı. Çok teşekkür ediyoruz kendilerine. Güzel de oldu, değişik tatlar tattık. Önümüzdeki senelerde de bu artarak devam eder diye düşünüyorum. Bizimde acemiliğimiz var tabi ki onların da acemiliği var. Bazıları katılmak istedi ama sondan çekildi. Gastronomimizin ön plana çıkmasını istiyoruz. Çünkü önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecek olduğumuz kırsal turizm ile ilgili alt yapısını oluşturabilmek hem de kadınlarımızın özgüvenini ortaya çıkarabilmek, hem de bir farkındalık yaratmak için” dedi.

Çal Festivaline katılmak için ilçeye gelen İzmir Denizlililer Derneği Başkanı Veli Kasap “İzmir Denizlililer Derneği olarak bugün buraya geleneksel bağ bozumu festivaline geldik. Ben İzmir Denizlililer Başkanı olduğumdan bu yana Fethi Başkan bizim etkinliklerimize katılır. Bizde Fethi Başkanın her yaptığı etkinliğe katılmaya çalışıyoruz, onunla birlikte sevincini paylaşıyoruz. Biz İzmir Denizlililer Derneği olarak hemşehri bağını güçlendirmek ve İzmir’de iyi bir algı yaratmak istiyoruz. Çünkü sesimizi İzmir’de yaşayan Denizlililerin duymasını istiyoruz. Denizli’de ki 19 ilçede her zaman iç içe birlikte hareket ediyoruz” dedi.

İREM DERİCİ GECEYE DAMGA VURDU

Pop müzik sanatçısı İrem Derici Çalda sahne aldı. Binlerce kişinin doyasıya eğlendiği konserde Derici birbirinden güzel şarkılarını Çallılar için seslendirdi. Çalgarasının tadına da bakmayı ihmal etmeyen Derici, bu eşsiz lezzete bayıldığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.