enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2057
EURO
35,0684
ALTIN
2.496,78
BIST
10.632,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
32°C
Denizli
32°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
33°C
Pazartesi Açık
34°C
Salı Açık
34°C

Denizli Karcı Dağı Nerede – Efsanesi

Denizli Karcı Dağı Nerede – Efsanesi
27.01.2023
A+
A-

Denizli’nin güneyinde, Babadağ’ın devamı şeklinde uzanan Karcı Dağı, 2308 metre yüksekliği ile kentin önemli simgelerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Kente en yakın bölgedeki en yüksek kar yağışı alan yerlerinden biri olan Karcı Dağı, bu özelliği ile de kentin su depolarından biri olarak kabul edilmektedir. Karcı Dağı zirvelerinde kış dönemi toplanan ve toprağa gömülen kar, yaz dönemlerinde vatandaşlara karlı şupur olarak sunulmakta, ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır.

Karcı Dağı Nerede?

Karcı Dağı, Denizli için hayati önem taşıyan yerlerden biridir. Karcı Dağı rakım olarak 2308 metre yüksekliğe sahiptir. Kentin Honaz Dağı ile birlikte en yüksek noktalarından biri olarak kabul edilen Karcı Dağı nerede diye düşünenler için cevap Başkarcı Mahallesi olarak verilebilir. Babadağ’ın devamı niteliğinde olan Karcı Dağı İsrafil Deresi desondereceönemli bir yerdir.

Karcı Dağı en yüksek tepesi, Gökbel Tepesi olarak bilinmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin birbirine bağlayan Kazıkbeli Geçidi, Karcı Dağı ile Honaz Dağı arasında yer almaktadır. Kazıkbeli Geçidi, günümüzde adı çok bilinmese de tarihe ikinci haçlı seferinin durdurulduğu yer olarak girmiştir.

Karcı Dağı doğa yürüyüşleri ve piknik için de son derece uygundur. Karcı Dağı ve çevresinin yılın 4 mevsimi kendine ziyaretçi çekmek için nedenleri bulunmaktadır. Kış dönemleri karlı zirveye tırmanmak son derece önemli bir etkinliktir. Ancak, zaman zaman kazalar da yaşanmaktadır. Yeterli tecrübe ve bilgiye sahip olmayanlar bölgede üzücü kazalar yaşayabilmektedir.

Denizli’deki dağlar arasında önemli bir yere sahip olan Karcı Dağı, yaz dönemi etkinlikleri için son derece idealdir. Doğa yürüyüşleri, piknik ve kamp için ideal olan Karcı Dağı, her yıl çok fazla ziyaretçi ağırlamaktadır.

Karcı Dağı Efsanesi

Karcı Dağı efsanesi yörede dilden dile dolaşan bir inanış olarak dikkat çekmektedir. Anlatılan birden fazla Karcı Dağı efsanesi bulunmaktadır. Bunların en dikkat çekeni ise Karcı Dağı eteklerinde kurulu olan Başkarcı Mahallesi’nde bulunan Erenler Dedesi’nin kasabayı koruduğuna inanılmaktadır. Denizli ve çevresinde meydana gelen çok büyük depremlerde bile Başkarcı Kasabası’na bir şey olmaz, bunun nedenin Karcı Dağı efsanesi olarak Erenler Dedesi’nin koruması olduğuna inanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.