enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5334
EURO
34,9533
ALTIN
2.431,20
BIST
9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Türkiye’de korona virüs 14 Nisan bilançosu

Türkiye’de korona virüs 14 Nisan bilançosu
14.04.2020
A+
A-

Bakan Koca’ın paylaştığı tabloya göre, bugün 33 bin 70 test yapıldı. Korona virüs salgını nedeniyle son 24 saaatte 107 vatandaş hayatını kaybetti. Yine son 24 saatte 4 bin 62 yeni vaka var. Ayrıca iyileşen hasta sayısını 842 kişi olarak açıklandı.

Yoğun bakım sayısı 1809, entübe hasta sayısı 1087 ve toplam iyileşen hasta sayısı 4799 olarak kayıtlara geçti.

Bakan Koca’nın yaptığı son açıklamasının ardından Türkiye’deki vaka sayısı 65 bin 111’a, vefat sayısı ise 1403’e ulaşmış oldu. Türkiye’de bugüne kadar 443 bin 626 test yapıldı.

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamanın satır başları ise şu şekilde;

*Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar, Türkiye’nin en az kayıpla salgını aşacağına işaret ediyor.

*Bu işareti biz, tedbirlerin yüzde 100 olarak uygulanmadığı halde alıyoruz. Tedbirleri herkes uygulayabilse, umuttan daha güçlü kelimeleri seçeceğiz. Kurallara uyalım, sonuçlara odaklanalım. Tedbir yüzde 100’e yaklaştıkça, uğraşılacak tek sorun eldeki vakalardır.

VAKA ARTIŞ HIZI DÜŞÜŞE GEÇTİ

*Türkiye’de ise tespit edilen her olay, sizin gözünüzün önündedir. Kötü olaylar ise kısmen gözünüzün önündedir. ABD’de 11, İspanya’da 9, Çin’de 7. haftada en çok görülen vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye’de ise en çok vaka sayısına ulaşılması 4. haftada gerçekleşti. Türkiye’de vaka artış hızı düşüşe geçti.

*Filyasyon bildiğiniz gibi, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemidir. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bununla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan, başka bir ülke olmazdı.11 Mart’tan itibaren biz her vakada biz filyasyon yöntemini uyguladık. Pozitif çıkan her hastanın temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık. Bunun ne kadar titizlik gerektiren bir süreç olduğunu anlamak zordur.

*Filyasyon sürecinde kişilere ulaşılıyor, temas edenler taranıyor ve işlem başlıyor. Zaman zaman neden herkese test yapılmıyor eleştirileri oluyordu. Genel bir tarama akılcı değil, filyasyon uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz.Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek olan kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Diğer ülkelerle kıyaslama yaparak başarı vurgulaması yapmak insancıl gelmiyor. Yaygın temas taraması ve sıkı takip, salgının önünü kesmenin önemi burada.

*Türkiye’de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir, ölüm artış hızını en erken yakalayan ülkedir. Ölüm artış hızının yavaşlaması, mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir. Bu sonuçların Türkiye’de alınması, pek çok ülkede görülmemesi tesadüfi değildir. En yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye’dir.
Bugüne kadar tanı koyan hastaların temas zincirindeki 261 bin kişi tespit ettik. Bunların yüzde 95,8’ine ulaştık ve takibini yaptık. 251 bin 28’dir, toplam takibi yapılan kişi sayısı. Her doğrulanmış vakaya, ortalama 4,5 kişi temas etmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.