enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5941
EURO
34,7657
ALTIN
2.419,89
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
33°C
Denizli
33°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Açık
31°C

Bakan Zeybekci;“Katar Sermayesi, Türkler’le Birlikte Üretmek İçin Geliyor”

Bakan Zeybekci;“Katar Sermayesi, Türkler’le Birlikte Üretmek İçin Geliyor”
31.07.2017
A+
A-

Katarlı firmalar, 3-4 Ağustos’ta İzmir’e gelecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katarlılar’ın firma ve tesis ziyaretlerinde bulunacaklarını, üretim, depolama, pazarlama ve dağıtım gibi süreçleri yerinde inceleyeceklerini açıkladı. Bakan Zeybekci, “Katar sermayesi, Türkler’le birlikte üretmek için geliyor” dedi.

KATARLI FİRMALAR ÇIKARMA YAPACAK

Katarlı firmaların İzmir’de Türk üreticilerle buluşacağının müjdesini veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Körfez ülkelerinin uyguladığı ambargoya karşı ilk günden itibaren herşeyi göze alarak Katar’a destek olduklarını hatırlattı. Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı’nın organizasyonunda firmaların yanı sıra Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Jassim El Sani’yi de Türkiye’de ağırlıyacaklarını da vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK TİCARET, YATIRIM VE İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞECEK

Katarlılar, büyük buluşmada Türk firmaları ile ticaret ve ortak yatırım imkanlarını ele alacak. Böylelikle yakından tanıma fırsatı da bulacaklar.

Bakan Zeybekci, 5 Haziran’da Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Katar’a yönelik ambargo başlattığını anımsattı. O gün yaşananları anlatan Bakan Zeybekci, “Bu haberi, Bakanlar Kurulu esnasında aldık. Ramazan ayı idi. Katar, gıda ürünlerini komşularından özellikle de Suudi Arabistan ve BAE’den alıyordu. Haberi aldığımız zaman, tamamen insani saiklerle harekete geçtik. Katarlı muhatabım, sevgili kardeşim Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim El Sani ile telefonda görüştüm. Türkiye olarak tüm insanı ihtiyaçları konusunda, siyasetten bağımsız bir şekilde Katar’ın yanında olduğumuzu söyledim. Kısa sürede, yaptığımız görüşmeler sonucunda ramazan ayı olması itibarıyla temel gıda ürünlerindeki eksikliğin giderilmesi noktasında mutabakata vardık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın bilgi ve olurları doğrultusunda da Ekonomi Bakanlığımız bünyesinde özel bir ekip kurduk; çalışmaya başladık” diye konuştu.

6 Haziran’da daha gün doğmadan uçakların kalkmaya başladığını da anlatan Bakan Zeybekci, “Salı günü 180 ton süt, süt ürünleri, ayran, yoğurt ve yumurta gibi acil ve temel tüketim maddeleri başta olmak üzere gıda ürünlerini taşıyan üç uçak kaldırdık. Tabi ki, Türk malı algısına en ufak bir halel getirmeden, kaliteyi de ön planda tutarak, öncelikli ihtiyaçları gidermek ilk hedefimizdi” diye konuştu.
Ürünlerin yolculuklarını sonuna kadar takip ettiklerini ve her türlü planlamayı an be an yaptıklarını da dile getiren Bakan Zeybekci, sonrasında Katar’da marketlere giren Türk ürünlerine yönelik memnuniyet seviyesini bile takip ettiklerini açıkladı.

Tüm bunların yanında Doha’yı ziyaret ettiklerini de belirten Bakan Zeybekci, “Oradaki toplantılarda, özellikle arz güvenliğini gıda alanında sağlamak amacıyla üçüncü ülkelerde dahil olmak üzere Türk-Katar ortak yatırım imkânları konuşuldu. Kurulacak çiftlikler, gıda üretim, depolama ve dağıtım merkezleri gibi alanlarda Türk firmaları ile işbirliği tesis edilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Katarlı Bakan, ülkesinin dış ticaretinde belirli ülkelere bağımlılığını azaltacak ticari ilişkileri çeşitlendirmeyi hedeflediğini ve bu anlamda da en önemli ticari ortaklarının Türkiye olacağını söyledi. Uzun vadeli bir plan çerçevesinde Türkiye ile daha yakın çalışmak istediklerini de belirtti” dedi.

İZMİR’DE TEKRAR BULUŞACAĞIZ

Katarlı Bakan El Sani ile 12 Temmuz’da da Ankara’da buluştuklarını ve 3-4 Ağustos’ta İzmir’de tekrar biraraya gelmek için sözleştiklerini de kaydeden Bakan Zeybekci, “Bakan, beraberinde onlarca Katarlı alıcı ve yatırımcı firmayı da getirecek. Bakanlığımızın organizasyonunda Türk üretici ve yatırımcılarıyla biraraya gelecekler. Firma ve tesis ziyaretleri gerçekleştirecekler. Ayrıca üretim, depolama, pazarlama ve dağıtım gibi süreçleri yerinde inceleyecekler. İlaç ve tıbbi malzemelerden plastik ürünler ve mobilyaya, gıdadan yapı malzemelerine kadar farklı sektörlerden Türk ve Katarlı firmalar İzmir’de buluşup kucaklaşacak” diye konuştu.

“Tüm yaşananlar sırasında ve araştırmalarımızda, Katarlı kardeşlerimizde Türk ürünü algısının üst seviyede olduğunu büyük bir memnuniyetle gördük. Kalitesi ile ön plana çıkan ürünlerimize dair hem gururlandıran hem de tebessüm ettiren sosyal medya paylaşımları bile karşılaştık” da diyen Bakan Zeybekci, “Ellerinde Türk sütü ve Türk ayranı olan çocukların fotoğrafları o gün gibi halen gözümün önünde. Bunların yanında Sayın Cumhurbaşkanımız’ın fotoğraflarını araçlarına koyanları mı, Türk ve Katar Bayrağı’nı evlerinin duvarlarına asanları mı ararsınız? Hepsi harikaydı. Bunlar tamamen sevgi ve saygı temelli girişimlerdi. Zira biz, bu krizi kardeşler arasındaki küçük bir anlaşmazlık olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Askeri sevkiyatları bir kenara koyarsak, zannediyorum ki şu ana kadar Katar’a dünyanın en büyük uçar birlik harekâtını da gerçekleştirdik diyebilirim. Tabi kş kastım ticari manada bir hava harekatı. Şu ana kadar 220 uçak, 1 gemi ve 16 tırla tam 18.000 ton ihracat ürününü Katarlı kardeşlerimize gönderdik. Bunların hepsi ama hepsi ihracattı” diye sözlerini sürdürdü.

İSLAM COĞRAFYASINDA KARDEŞ ÜLKELER ARASINDAKİ EN UFAK SORUN BİZİ DE ÜZER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kardeşler arasındaki bu durumun çözülmesi noktasında tüm taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Zeybekci, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuda çok hassas. Suudi Arabistan-Kuveyt ve Katar seyahati de bunun bir göstergesiydi. Bölgede kardeşler arasındaki bir problemin kimleri sevindireceği çok açık. İslam Dünyası’nda yaşanan en küçük bir anlaşmazlık bile bizleri, kardeş Türkiye’yi de derinden üzer” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.