enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4126
EURO
34,8222
ALTIN
2.432,20
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Kendi Sektöründe Fark Yaratan Değer: Elma

Denizli genelinde 2022 yılında kuru meyve, yaş meyve ve meyve-sebze mamulleri ihracatını yüzde 3 artışla 45,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre kuru meyve, yaş meyve ve meyve-sebze mamulleri ihracatı yüzde 11,2 artışla 25 milyon dolardan 27,8 milyon dolara ulaştı. Kuru meyvede yüzde 23 oranında artış yaşanırken, yaş meyvede yaşanan yüzde 47,5 oranındaki artış dikkat çekti.

Kendi Sektöründe Fark Yaratan Değer: Elma
07.07.2023
A+
A-

Denizli genelinde ise elma, kendi sektöründe fark yaratan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi:

“Denizli ili tarım sektörü ihracatında ülkemiz için önemli bir yer tutuyor. İlimizin bereketli topraklara sahip olması çok çeşitli ürünlerin yetişmesine olanak tanıyor. Özellikle Çivril bölgesinde yetişen elma fark yaratan bir değer olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyanın farklı ülkelerine elma ihracatı yapıyoruz. Denizli’nin de Çivril bölgesinde yetişen elması kendine özgü yapısı ve tadıyla dünyanın beğenisine sunuluyor. Raf ömrünün uzun olması da bir diğer tercih sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Yani, Çivril elması kalitesiyle fark yaratıyor.

Senden ihracatçı projesinin meyvelerini topluyoruz

DENİB olarak 2018 yılında Denizli ilinin ihracatını artırmak ve ihracat odaklı girişimciliğe özendirmek amacıyla başlatılan “Senden İhracatçı Olur” projesine de değinen Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Proje kapsamında ilçe belediyelere ziyaretler düzenleyerek SWOT analiz çalışmaları ve bilgilendirme toplantılarıyla ihracatla ilgili detaylı sunumlar yapmıştık. Bu çerçevede, özellikle Çivril’de elma üreticileriyle bir araya gelerek çalışmalar düzenlemiştik.

Bu çalışmalar sonucunda görüyoruz ki, 2018 yılında Denizli’den 136 bin dolar seviyesinde elma ihracatı yapılırken, izleyen dönemlerde yıllık 1,5 milyon dolar seviyesine ulaştık. Yürütmüş olduğumuz projenin meyvelerini topladığımızı görmek bizleri ayrıca gururlandırıyor.

Denizli’nin ülkelere göre elma ihracatını değerlendirdiğimizde; başta Hindistan olmak üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Rusya ve İsrail gibi ülkelere ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin önümüzdeki yıllarda artacağına, Çivril elmasının dünya genelinde bir marka olarak bilinir olacağına ve elma ihracatımızın daha katma değerli bir şekilde gelişeceğine inanıyorum.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.