enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2193
EURO
35,0121
ALTIN
2.513,44
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
33°C
Denizli
33°C
Açık
Salı Az Bulutlu
33°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Açık
27°C

Emziren anneler ne yemeli? Hangi besinler süt yapar?

Emziren anneler ne yemeli? Hangi besinler süt yapar?
25.08.2020
A+
A-

Çocuklarımızın hayatımızın merkezinde. Bebekliğinden itibaren büyük özen gösterdiğimiz yavrularımız için en önemli dönem ise emzirme dönemi. Bu önemli dönem için annelerin kulağına küpe yapması gereken öneriler haberimizde…

SÜT MİKTARINI ARTTIRAN BESİNLER

Annelerin en telaşlı olduğu konu “Sütüm az mı geliyor?” Doğru besinlerle süt miktarınızı arttırabilirsiniz. 

1)SU

Hem hamilelik döneminde hem de emzirme döneminde sıkça tüketmeniz gereken içecek sudur. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşur. Bu nedenle günde yaklaşık 3 litre su tüketmelisiniz.

2) YULAF

İçerisinde bulunan betaglukan, bitkisel östrojen ve diğer maddeler sayesinde anne sütünü doğrudan arttırıyor. Yulaf sadece süt için değil sindirimin düzenlenmesi için de tüketilebilir. Yoğurdunuzun içinde bir iki kaşık yulaf katarak tüketirseniz gaz sancılarınızı azaltabilirsiniz.

3) REZENE

Son zamanların en çok konuşulan bitkisi rezene anne sütüne de fayda sağlıyor. Tohumlarını sıcak suda bekletip tüketebilirsiniz. Hem süt üretiminizi arttırır hem de stresinizi azaltır.  Rezenenin en önemli yararı anne sütüne de karışarak bebeğinizin sindirim sistemine de iyi gelmesi.

4) YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Hamilelik ve emzirme döneminde yoğunluk olarak Akdeniz mutfağı öneriliyor. Mevsimine uygun olarak tüketilen sebzeler anne sütü miktarını da arttırıyor. Süt miktarını arttırmasının içerisinde bulunan güçlü mineraller. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeleri çiğ veya buharda pişmiş olarak tükettiğinizde daha çok fayda alabileceğinizi unutmayın.

5)KURUBAKLAGİLLER

Kışın sıkça tüketilen nohut, kurufasulye, barbunya gibi yiyecekler süt kalitesini arttırıyor. Ancak gaz yapma potansiyelleri de oldukça yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi öneriliyor. Kurubakla yemeklerinin üstüne kimyon serpiştirerek gaz tepkisini aza indirebilirsiniz.

BU BESİNLER BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Emzirme döneminde hem sizin hem de bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli. Çünkü ikinizin de  vücudu enfeksiyonlara ve mikroplara oldukça açık. Bu besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.

1)SOMON

İçerisindeki kuvvetli yağ asitleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Somonu haftada 2 gün beslenmenize dahil edebilirsiniz. Buharda pişmiş veya ızgara olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.

2)SOĞAN- SARIMSAK

Hem süt üretimini arttırır hem de güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar. Salatalarınıza ve yoğurdunuzun içine koyarak tüketebilirsiniz. Ama gaz sancılarına neden olabildiği için ölçülü olarak kullanmalısınız.

3)SUSAM

İçerisindeki iyi yağlar ve demir sayesinde bağışıklık sistemine iyi gelir. Tahin ve pekmezle tüketebilirsiniz.

4)HURMA

İçerisindeki magnezyum, selenyum ve çinko sayesinde besleyici bir besin olan hurma çok eski zamanlardan beri tüketiliyor. Annelerin tatlı isteği için de tercih edilen hurma içerisinde çok fazla iyi yağ bulunduruyor. Fakat kalorisi çok fazla olduğu için 2 küçük boy tüketmeniz yeterli olacaktır.

5)YAĞLI TOHUMLAR

Bizim sentezleyemediğimiz ama vücudumuz için faydalı olan temel yağ asitlerini bitkilerden alırız.  Bunun için de gün içinde bol bol ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri tüketmelisiniz. Temel yağ asitleri bağışıklığınız için çok önemlidir.

PEKİ EMZİREN ANNELER HANGİ BİTKİÇAYLARINI İÇEBİLİR?

Emzirme döneminde yediklerimiz kadar içtiklerimiz de önemlidir. Hamilelik ve emzirme döneminde kafein, tein gibi maddelerden oldukça uzak durmalısınız. Kahve veya siyah çay yerine hem süt salgınızı arttıracak hem de sizi rahatlatacak çaylar tercih edebilirsiniz. Gelin bakalım bu çaylar nelermiş.

Üstte de bahsettiğimiz gibi rezenenin birçok faydası var. Emzirme döneminde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda anason ve ısırgan içeren bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz. Papatya ve ceviz çayı da gün içinde tüketebileceğiniz bitki çaylarından.

Ancak bitki çaylarını tüketirken aşırıya kaçmamaya ve karıştırmamaya dikkat edin. Alerjik reaksiyon ya da başka tepkiler meydana gelebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.