enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Türkiye’de Koronavirüs Tedavisi Nasıl Uygulanıyor? Tedavi Süreçleri Neler?

Türkiye’de Koronavirüs Tedavisi Nasıl Uygulanıyor? Tedavi Süreçleri Neler?
15.04.2020
A+
A-

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre ve ilgili Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararına göre, salgın kapsamında, herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm kişiler, Sağlık Bakanlığı’nca temin edilerek dağıtımı yapılan test, koruyucu ekipman ve ilaçlardan yararlanmada söz konusu kararname hükümlerinden muaf tutuldu. Peki Türkiye’de korona virüs tedavisi nasıl uygulanıyor?

Koronavirüs tedavisi nasıl uygulanıyor?

Koronavirüs şikayeti ile başvuran hastalara öncelikle test yapılıyor. Yapılan testin ardından klinik tanı koyulan hastaların öncelikle seyahat geçmişleri ve öyküleri dinleniyor.

Ardından hastanın koronavirüs belirtileri üzerinden tedavisi başlanıyor. Yani eğer hasta soluk alıp vermede güçlük çekiyorsa solunum cihazına bağlanarak tedavi uygulanıyor. Her hastada farklı semptomlar gösterdiği için korona virüs tedavisinde her hastaya rahatsızlığı üzerinden tedavi uygulanmaktadır. Yani korona virüs tedavisinde spesifik bir tedavi olmadığı için destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Tüm hastalarda büyük oranda bağışıklık destekleyici önlemler uygulanarak tedavileri sağlanmaktadır.

Entübe etmek nedir?

Koronavirüs tedavisinde hastaların solunum sıkıntısı yaşaması üzerine entübe edilen haslar var. Peki entübasyon nedir? Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Korona virüs tedavisinde umut veren gelişme

Koronavirüs tedavisinde bir umut veren gelişme Kızılay ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden geldi. Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Hacettepe Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerinde desteği ile plazma nakli gerçekleştirildi. Korona virüs (Covid-19) geçirip sağlığına kavuşmuş ve testleri negatif sonuç vermiş gönüllü donörlerden alınacak kandan, hastalığa karşı gelişen antikorların bolca bulunduğu plazma ayrılarak ağır durumdaki hastalara nakledilebilecek.

Plazmalar Olası İkinci Salgın Dalgasında da Kullanılabilecek

Sistem uygulanmaya başlandığında toplanan plazmaların ihtiyaçtan fazla temin edilmesi durumunda, olası bir ikinci dalga koronavirüs salgınında da kullanılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özcebe, “Bu plazmalar uygun şartlarda dondurularak saklanabilirse, ileride muhtemelen eritilerek tekrar kullanılabilir. Ayrıca özel sanayi tipi ilaç ve kan ürünü üreten fabrikalarda, bu plazmaların işlenerek konsantre hale getirilip hazır ticari preparatlar haline de dönüştürülmesi de mümkün. Virüs bu arada bariz bir mutasyon geçirmez ve elimizdeki antikorlara hala duyarlı kalabilirse, yani hedef tahtasında kalmaya devam ederse, böyle bir avantajı da söz konusu olabilir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.