enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3762
EURO
34,7786
ALTIN
2.394,49
BIST
10.238,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C

Bilgisayarınızda virüs olduğunu anlayabileceğiniz 8 belirti

Bugün neredeyse hepimizin evinde artık bir bilgisayar var. Online derslerdi, oyundu, işti, dizi/film izlemekti derken hepimiz bilgisayarla haşır neşiriz. Bilgisayarlarla bu kadar yakınız ancak hepimiz bir o kadar bilgi güvenliğimizden endişe duyuyoruz. Peki bilgisayarımızı virüslerden koruyor muyuz ya da bilgisayarda virüs olduğunu nasıl anlarız?

Bilgisayarınızda virüs olduğunu anlayabileceğiniz 8 belirti
A+
A-

Fotoğraf ve mesajlarımızın birgün hiç beklemediğimiz anda karşımıza çıkması ihtimali hepimizi biraz düşündürüyor doğrusu. Girdiğimiz bazı sitelerde bulunan reklamlara veya bilinmeyen bir linke tıkladığımızda farkında olmadan bilgisayarlarımıza virüs bulaştırmış olabilirsiniz. Peki ya bilgisayarınızda virüs olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bilgisayarınızda virüs olabileceğini gösteren 8 belirti, haberimizde…

1- Bilgisayarda aşırı yavaşlık

Bilgisayarlar elbette uzun süre kullanımda yavaşlayabilir. Ancak artık her zaman girdiğiniz site ve uygulamalara giriş yapamaz hale geldiyseniz bir sorun var demektir. İlk akla gelen bilgisayarın eskimesi olsa da aklınıza virüs olma ihtimalini de getirmelisiniz. Virüsler bilgisayarın arka planında çalışmaya ve bilgisayarınızı zorlamaya devam edeceğini unutmayın.

2- Web tarayıcısında tuhaflık

Bilgisayarınızı kullanırken siz tarayıcınızı açmak isterken kendi kendine yeni sekmeler açılıyorsa popuplar ile karşılaşıyorsunuz demektir. Bu da bilgisayarın virüs bulaştığını gösteriyor olabilir.

Durduk yere açılan sekmeler, virüsün tek işareti sayılmaz. Varsayılan arama motorunuz (adres çubuğundan arama yaptığınızda kullanılan web sitesi) aniden değiştiyse bu da virüse işaret ediyor olabilir.

3- Antivirüs programı devre dışı

Siz bilgisayarınıza antivirüs programları yüklerken bilgisayarınızı korumak için bunu yaparsınız. Ancak bazı virüsler var ki bu programlarla savaşabiliyor. Antivirüs programlarını devre dışı bırakan virüslerle uğraşmamak için programlarınız devre dışı kaldığına dair bildirim aldığınızda ya da güncellenmemeye başladıklarında bir tuhaflık olduğunu anlayabilirsiniz.

4- Dosyalarınız kayboluyor

Hatta bilgisayarınıza herhangi bir saldırı olduğunda dosyalarınızı şifreleyerek erişilemez hale bile getirebiliyor. Daha sonra bu dosyalara erişmek istediğinizde sizden ödeme talep ediliyor. Ayrıca ödemeyi yapsanız dahi dosyayı açabilmenizin garantisi yok.

Bu nedenle fidye yazılımlarından korunmak için dosyalarınızı belirli aralıklara düzenlemenizi tavsiye ederiz.

5- İnternet bağlantı sorunu

Birdenbire kopan internet ağı bağlantısı bilgisayarınızda bir sorun olduğunun göstergesidir. Elbette internet ağının zayıf olması da bu durumu tetikleyecektir. Fakat bilgisayarınızı başka bir ağa bağladığınızda da aynı sorunu yaşıyorsanız bu virüs olduğunun göstergesi olabilir.

Unutmayın bazı virüsler, ağ ayarlarınızı değiştirerek virüsü silecek araçları indirmenizi engelleyebilir. Bu tür bir saldırıdan kurtulmak için, virüs kaldırma aracını bir başka bilgisayarda indirip, USB ile virüs bulaşan bilgisayara taşımak olacaktır.

6- Programlar donuyor

Bilgisayarınız aniden donuyor, Windows sorun giderme ile çözmeye çalıştığınızda da sorun çözülmüyorsa sorun virüsten kaynaklanıyor olabilir.

Sık sık mavi ekran hatası ile karşılaştığınızda hata kodunu internet üzerinden araştırın. Bu olay genellikle donanım ve sürücü problemlerinden kaynaklanıyor olsa da bazen virüsler de bu hataya neden olabilir.

7- Yeni programlar oluşuyor

Siz yüklemediğiniz halde kimin tarafından yüklendiğini bilmediğiniz programlarla karşılaşıyorsanız, bu virüslere işarettir.

Antivirüs programınız uygulamalar için herhangi bir uyarı vermediyse, tarama işlemini kendiniz yapmayı deneyin.

8- Windows araçlarına ulaşılamıyor

Bilgisayar kontrolden çıktığı zaman Ctrl+Alt+Delete tuşları yani görev yöneticisi çoğu zaman yardımcı olur. Ancak bu işlemler artık işe yaramıyorsa virüs olma ihtimalinden şüphelenmelisiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir

İnternet, Bilgisayar, Tablet, Telefon Kullanımı Bağımlılık Mıdır?

Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız? İşte 6 Açık İşaret

Çocuğunuzun Gelişimi İçin Faydalı Uygulamalar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.