enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Demircilikte teknolojiye direniyorlar

Demircilikte teknolojiye direniyorlar
16.04.2020
A+
A-

Yüzyılların mesleği olan demircilik teknolojiik üretimlerin gelişmesi ile varlık mücadelesi veriyor. Meslekte artık çırak yetişmediği için dükkanların yavaş yavaş kapandığı Kaleiçi Çarşısı Demirciler Caddesi’nde zanaatın sürdürücüleri olan baba oğul ise Demiri ateşle buluşturmaya devam ediyor.

45 yıllık demirci

45 yıldır demircilik yapan Musa Özeşemen oğlunu yanına çırak alarak zanaatini devam ettirmiş. Oğlunun isteği üzerine lise eğitiminin ardından mesleği öğrenmeye başlaması, mesleğin sürmesine vesile olmuş. Oğul Erkan Özeşmen de yaklaşık 10 yıldır mesleği ifa ederek artık bir usta konumunda ve mesleğin son temsilcilerinden.

“Ocağımızı yakıyoruz, başlıyoruz dövmeye”

Gün içinde ateş başında demir döven Özeşmenler bir günlük rutinlerini şu şekilde açıklıyor:“Sabah ilk başta geldiğimizde ocağımızı yakıyoruz. Ondan sonra ne iş yapılacaksa orak, tahra, bıçak ve kazma onların malzemelerini hazırlıyoruz. Ondan sonra ocakta başlıyoruz dövmeye, dövdükten sonra temizleme, taşlama ve sulama işlemi başlıyor. Böylelikle işlerimiz öğleye kadar devam ediyor.”

Orak nasıl yapılıyor?

Bağ ve bahçe işlerinde kullanılan araçları yapan Özeşmen, sıfırdan ürünleri nasıl yaptığını da anlattı. Ham çeliğin ellerine geldiğini belirten Özeşmen, “biz onu ebatlara bölüyor ve ayırıyoruz. Ondan sonra orağın sap ve el kısmını ayarlıyoruz, dövme işlemimiz başlıyor şeklini veriyoruz. Şeklini vermenin ardından taşlama işlemini yapıyoruz. Ağzını keskin bir şekilde getirdiğimizde sulama işlemini bitirdikten sonra ağzını tekrardan parlatıyoruz. Orak artık kullanıma hazır ve istediğiniz her yerde bahçede, dalda, otta istediğiniz yerde kullanılabilir. Yaklaşık olarak bir orak 2 saatimizi alıyor. Yaklaşık 10 yıldır yapıyorum ben ve babadan devir aldım. 6 yıldır demircilik yapıyorum öğrenmek biraz zor tabi” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.