enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4735
EURO
34,7485
ALTIN
2.439,71
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
29°C
Denizli
29°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Pandemi Döneminde Beslenme ve Zayıflama Diyetleri

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok insanın maalesef ölümüne sebep olan koronavirüsten korunmak için bağışıklığımızı güçlü tutmamız her zamankinden daha önemli hale geldi. Bir yandan evde bağışıklığımızı korumaya çalışırken bir yandan kilo vermek için diyet yapmak da gerekiyor. Peki pandemi döneminde diyet yapmak doğru mu? Diyetisyen Beyza Çabuk, pandemi döneminde diyet yapmak hakkında merak edilenleri Deda Haber okuyucuları için yanıtladı.

Pandemi Döneminde Beslenme ve Zayıflama Diyetleri
26.02.2021
A+
A-

Kronik hastalıklar, yaş, vücut ağırlığı, beslenme şekli gibi birçok önemli etken bağışıklığımızda etkilidir. Bu dönemde eğer vücut ağırlığınız olması gerekenin üstünde ise yeterli ve dengeli bir diyetle ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanız bağışıklığınız açısından önemlidir. Ancak kesinlikle bilinçsizce, kısıtlayıcı diyetler yapmamalısınız. Ağır diyetler, detokslar tüm sistemlerinizi etkiler, vitamin mineral eksiklikleri yaşamanıza sebep olur. Bu durum da dolayısıyla bağışıklığınızı zayıflatır. Pandemi sürecinde ise bilindiği üzere en önemli şey bağışıklığı korumaktır. Peki pandemi döneminde beslenme ve zayıflama için nelere dikkat etmeliyiz?

Diyet yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

          Pandemi döneminde zayıflama ve beslenme üzerinde durup düşünülmesi gereken konulardan biri. Bu dönemde ideal kilonuza ulaşmak için diyet yapmak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almanızı tavsiye ediyorum. Çünkü bu süreci en sağlıklı biçimde geçirmenizin doğru yolu beslenme danışmanlığı almanızdır. Ancak kişiye özel olmayan genel beslenme önerileri vermek gerekirse Akdeniz tipi beslenmeniz bu dönemde sizin faydanıza olacaktır.

Peki Akdeniz Tipi Beslenme Nedir?

          Her şeyi mevsiminde tüketmeyi temel alan, besinlerin sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirildiği, sağlıklı yağlara ve proteinlere yer verilen bir beslenme tipidir.

Sebze-meyve

Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna göre değişmekle birlikte günde 5-8 porsiyon meyve-sebze tüketilmesi önerilmektedir. Meyvelerin mevsimine göre suyundan ziyade kendisinin tüketilmesi, sebzelerin ise çiğ veya pişirilecekse kavurmadan, kısık ateşte yeteri kadar zeytinyağı ile pişirilmesi gerekmektedir.

Peynir

Yeteri kadar et grubu proteinleri alamayan bireylerin ihtiyacını karşılaması için önemli bir besindir. Ancak yağ ve tuz oranına dikkat ederek tüketmek gerekmektedir.

Yumurta

Anne sütünden sonra en kıymetli proteinlerden olan yumurta sağlıklı yağları ve proteinleri içerdiğinden , engel bir sağlık durumu olmadığı sürece her birey tarafından tüketilmesi gerekmektedir. Tabi burada da yine doğru pişirme yöntemi önemlidir. Çok yağda pişirmek yerine haşlayarak tüketmek daha sağlıklıdır.

Ekmek

Günlük beslenmenin %55-60’ının sağlıklı karbonhidratlardan oluşması gerekmektedir. Karbonhidratların en önemli kaynağı ise ekmektir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, cinsiyetine uygun olarak beslenmesine tam tahıllı, çavdar veya kepekli ekmek eklenmesi lazımdır. Ayrıca hem bağırsak sağlığı için hem de tokluk hissi vermesi için ekmek tüketimi önemlidir.

Süt ve süt grubu

Süt, ayran, yoğurt ve kefir süt grubuna giren besinlerdir. Sağlıklı bir bireyin günde iki porsiyon süt grubu besin tüketmesi hem protein ihtiyacı açısından hem de içerdiği vitamin ve mineraller açısından önemlidir.

Et grubu ve balık

Porsiyonuna ve pişirme yöntemine dikkat ederek haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Omega-3 düzeyinden dolayı küçük balıklar daha faydalı olsa da kandaki ürik asit değerleri yüksek bireyler için büyük balıklar daha doğru bir seçenektir. Balıkları pişirirken mutlaka ya ızgara ya da fırında pişirme yöntemi kullanılmalıdır. Ve balığı mevsiminde tüketmek de önemli bir husustur. Haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde de kırmızı et tüketilebilir.

Yağlı tohumlar

Magnezyum, çinko, bakır gibi mineraller açısında yağlı tohumlar önemli kaynaklar olsa da mineral eksikliği yaşayan bireylerin bunu kuruyemiş ile gidermesi mümkün değildir. Yağ içeriği yüksek olan bu besinlerin ölçülü olarak tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca kavrulmamış olması sağlıklı yağları almamız açısından önemlidir. Kırar kırmaz tüketmek, sağlıklı koşullarda saklamak toksik maddeler üretmemesi açısından önemlidir.

Bunlar sağlıklı ve yetişkin bireyler için ortalama öneriler olup porsiyonlar ve ölçüler kişiden kişiye değişmektedir. Bağışıklığımızı güçlü tutmamız gereken bu dönemde, her besin grubundan yeteri kadar yemeye, fazla kilomuz varsa bir uzman kontrolünde zayıflamaya çalışmalıyız. Bu virüsten bir an önce kurtulup sağlıklı günlere kavuşmak dileğiyle…

Sağlıkla Kalın..

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir;

Diyet Listesine Eklenebilecek Tarifler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.